Här snickrar de på sin utbildning

Såväl spikar som kunskap hamras in på den nya yrkesutbildningen till snickare vars fokus ligger på arbetsplatsförlagd lärande.

Andebrhan Tsehaye hoppade på chansen att få utbildning inom snickeri.

Andebrhan Tsehaye hoppade på chansen att få utbildning inom snickeri.

Foto: Monica Olofsson

Luleå kommun2019-10-16 10:02

På Simonsgården i Björsbyn arbetar eleverna på den relativt nya utbildningen mot träarbetare, eller snickare,  med att färdigställa två stugor.

Utbildningen är lika lång som en gymnasieutbildning, 50 veckor, men skillnaden är att eleverna tillbringar största delen – 70 procent – med arbetsplatsförlagd lärande och resten i skolbänken.

– Vanligtvis är det tvärtom, men ute i Europa gör man så här. Verkligheten lär eleverna på ett helt annat sätt, berättar yrkesläraren Teis Christiansen. 

Utbildningen startar med sex veckors intensivkurs med fokus på material- och maskinkunskap, byggteknik och arbetsmiljö. 

– Jag klär på eleverna med kunskaper, säger Teis Christiansen med ett leende.

Linnea Frisk är enda tjejen i det här gänget på tio och säger att hon tidigare hade ett stillastittande arbete och längtade efter att göra något mer fysiskt.

– Nu rör jag på mig hela dagen vilket jag gillar. Ena dagen är man trött i huvudet, andra i kroppen. Det passar mig perfekt, säger hon.

Teis Christiansen säger att branschen brottas med machoproblem och att den vill locka fler kvinnor in i yrket.

– Det är bra med en mix av könen. Män och kvinnor tänker lite olika men det är ingen skillnad på arbetsinsatsen. Arbetsmiljön blir bättre med bägge kön, menar han.

I stugorna arbetas det för fullt, väggar och tak är på plats. Stugorna hamnar med största säkerhet inom kommunens verksamhet. 

– Det är väldigt noga att det blir rätt och vi kan inte konkurrera med andra företag så vi tar inga beställningar, säger Teis Christiansen.

Jonathan Dimeus tycker det är roligt att få sätta sig i skolbänken igen.

– Jag är ganska ny på det här med att snickra men det är väldigt roligt. Det är mycket mer tänkande än vad man kanske tror, man måste mäta noga och ha tålamod, säger han.

Just det här med att arbeta med kroppen och att snabbt komma in i arbetslivet är vad som lockar många till vuxenutbildningen. Lärlingsperioden är ungefär två och ett halvt år efter avslutad utbildning, därefter väntar med största säkerhet arbete. Teis Christiansen säger att det finns ett skriande behov av snickare:

– Under 1990-talet fanns det knappt några som utbildade sig och det är många pensionsavgångar. Så chansen att komma rätt ut i arbetslivet är stor, säger han.

– Hela utbildningen känns spännande. Jag arbetade i butik med kläder i 20 år så det här med att arbeta med kroppen är helt nytt för mig. Men det är kul, säger Sami Malek.

Andebrhan Tsehaye och Yasin Noori tycker fysiskt arbete är roligt.
Andebrhan Tsehaye och Yasin Noori tycker fysiskt arbete är roligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!