Barbro Englund bor med sin familj på nummer 17. Hon och sambon Marcus Poijes har sedan flytten dit för cirka tre år sedan lagt ny trall på den av Lulebo redan anlagda uteplatsen, samt ett nytt staket med grind. Det efter att fått tillstånd från bovärden. Nu är hon orolig över att hon måste riva allt de lagt tid och pengar på. Enligt utskicket ska hyresgästerna söka tillstånd av Lulebo och bifoga en detaljerad konstruktionsbeskrivning.

– Det anmäls fel och brister i lägenheter och det kan ta flera månader innan de åtgärdar det. Det är bättre att de lägger energin på såna saker än på de här petitesserna som det faktiskt är i många fall, säger hennes sambo Marcus Poijes.

Enligt brevet utlovas underhållsåtgärder som målning och reparationer av lekplatser, gemensamma uteplatser och staket. Syftet är att skapa ett trivsammare boende och en trevligare utomhusmiljö. Åtgärderna ska ske områdesvis, men bifogat finns ingen tidsplan.

Artikelbild

| "Vi är skitförbannade och besvikna", säger Barbro Englund.

– Det blir ju inte en trevligare utomhusmiljö här på Hertsön bara för att de förbjuder altaner och staket. De kunde i stället ta itu med att sköta gräsmattorna ordentligt och ta hand om vindskydden de har byggt. De tog bort rutschkanan förra sommaren och det kom aldrig tillbaka någon. Är det att skapa en trevligare utomhusmiljö?

Paret är med i Facebookgruppen "Vi som bor på Hertsön". Genom den har det framkommit att flera av Lulebos hyresgäster på området inte fått något brev.

– Det är ett konstigt agerande. Informationen har varit usel. Brevet skapar mer frågor än vad det ger svar egentligen, säger Marcus Poijes.

Vad är det ni vill ha svar på?
Artikelbild

– Varför man hittar på det här nu? Missköter sig vi som har gjort det fint på något vis? frågar Barbro Englund.

– Sen att ingen är på plats och kan bemöta det när man ringer dem dagen därpå.

Artikelbild

| "Det känns som att området har lägst prioritering. Det ska vara enklast möjligt med nödlösningar. Det känns fruktansvärt givetvis, säger Marcus Poijes.

Brevet fortsätter med vilka regler som kommer att gälla i fortsättningen.

Det räcker det med ett varv på gården för att se en del av underhållsbehovet. Förutom lekplatsen står en skadad genomfartsgrind på ända. I stället för att åtgärda den flyttade man dit en sten. Den gemensamma grillen pryds av sprickor. På några balkonger har stora bitar lossnat. Vissa uteplatser har staket som är fallfärdiga, några samlar bråte där, men sen finns det hyresgäster som försöker hålla det fint.

Artikelbild

– Jag blir bara ledsen och besviken. Det här är vår lilla oas där vi återhämtar oss när vi är lediga, säger Barbro Englund.

Artikeln är uppdaterad 19/6 kl. 08.51