Det är 15 året i rad som Luleå Sportklubb anordnar Hertsödagen. Frånsett förra året är det alltid sol och vackert väder när sportklubben bjuder in till loppis och andra aktiviteter.

Enligt marknadsgeneralen Kalle Degerman är det full fart hela dagen och på kvällen avslutas festligheterna med pubafton.

– Vi är många föreningen från Hertsön som anordnar det här, det är vi Luleå Sportklubb, PRO, kyrkan, bagarstugan och tjejjouren bland annat, säger han.

Artikelbild

| Gry Jonsson, två år fick en ansiktsmålning av Jennifer Åström - en spindelmannenmålning.

Lördagen bjöd, som vanligt, på varierade aktiviteter. Det var fotbollsmatcher för de allra yngsta och en gigantisk loppmarknad med över 300 bord.

– Det är till och med så att vi har fått tacka nej till cirka 50 personer som ville ha ett bord på loppisen. Det är med andra ord ett stort tryck på Hertsödagen, folk börjar ringa oss redan i januari för att paxa en plats, säger Lasse Åström, vaktmästare på sportanläggningen.

Bland de första borden man stöter på när man går in genom entrén är Folktandvården på Örnäset.

– Vi delar ut tandkräm, och tandborstar till barnen men vi bjuder även på fluorsköljning, säger tandsköterskorna Linda Nikolausson och Pia Portti.

Artikelbild

| Det var i vanlig ordning fullpackat med loppisstånd. I år har arrangören till och med fått tacka nej till personer som ville boka ett bord.

Några meter från tandvården står en lokal kändis och säljer mjukkaka.

– Vi har snart sålt slut och vi har bara hållit öppen en timme, säger sossepolitikern Mårten Ström.

Artikelbild

| Hitta bollen. Det var som vanligt en klunga unga fotbollsspelade när det var match. Här är det LSK födda 2011 som mötte ett lag födda 2012. Ingen vann men alla hade roligt.

– Första som kom hit köpte fem stycken påsar mjukkaka, nästa köpte tio, så det går undan, säger Brita Ström som är den som har bakat brödet.

Maja Nilsson, tio år har en lysande affärsmetod. Hon har rensat sitt rum på gossedjur och nu ska de säljas. Enligt hennes mamma tog hon inte på långa vägar med sig alla sina gossedjur, det finns fortfarande en hel del kvar i flickrummet. Efter en dryg timme har hon redan fått in 200 kronor, och vad ska hon då köpa för de intjänade pengarna.

Artikelbild

| Brita och Mårten Ström sålde mjukkaka. Bengt-Olof Eriksson köpte tre påsar.

– Jag ska gå runt på loppisen och köpa fler gossedjur, sade Maja Nilsson.

Jennifer Åström från Skellefteå är utbildad frisör men hon behärskar även makeup som ansiktsmålning. Gry Jonsson gillar Spindelmannen och Ironman.

Artikelbild

| Wilma, Liam och pappa Patrik alla med efternamnet Mäkimaa-Westerlund, besökte Folktandvården Örtäsets Linda Nikolausson och Pia Portti.

– Det blev en spindelmålning, säger Jennifer Åström.

Under Hertsödagen delas det ut utmärkelser.

Artikelbild

| Gry, två år fick en ansiktsmålning föreställande Spindelmannen.

Årets Hertsöbo blev Peter Rensfeldt för sitt engagemang i bostadsområdet Hertsön. Tyvärr kunde inte Peter Rensfeldt själv ta emot priset, han var på fotbollsmatch.

Titeln Årets Kompis gick till unge Minas Tesfae.