Högste chefen lämnar Luleå kommun

Chefsavhoppen har avlöst varandra vid Luleå kommun i höst. Här kommer ett till: Roger Danell, vd för Luleå kommunföretag, slutar.

Roger Danell slutar som vd för moderbolaget Luleå kommunföretag.

Roger Danell slutar som vd för moderbolaget Luleå kommunföretag.

Foto: Susanne Lindholm

Luleå kommun2019-11-19 13:05

Det är med andra ord den högsta tjänstemannen som kliver av sitt uppdrag. Anställningen upphör den 31 maj.

– Mitt uppdrag har varit att bygga upp ägarstyrning och en tydligare rollfördelning i den kommunala bolagskoncernen. Med en stor del av det grundläggande arbetet slutfört är det dags för nästa fas i koncernutvecklingen och det känns som en bra tidpunkt för någon annan att ta vid. För egen del är det första gången på 20 år som jag inte har klart med ny uppdragsgivare och det känns otroligt inspirerande och spännande. Men affärer och företagsutveckling är ju det jag brinner för, så företagande eller företagsledning i en mer verksamhetsnära roll räknar jag med att fortsätta i, säger Roger Danell.

Luleå kommunföretag är moderbolaget i koncernen. Tidigare har kommundirektören även haft vd-posten, exempelvis Bernt Grahn och Anne Karlenius. 

Om tjänsten ska besättas igen är inte bestämt.

– Det är för tidigt att säga. Vi för en dialog kring den framtida organisationen, säger Anna Lindh Wikblad, tf kommundirektör.

Danell tillträdde tjänsten i januari 2018. Tidigare har han bland annat varit stadsbyggnadschef och hamnchef i Luleå.

Han har utrett det nya näringslivsbolaget Luleå Business Region, men även strukturförändringar kring vatten- och avlopp och biogas, samt ett eventuellt bildande av parkeringbolag. Det senare uppdraget är inte klart ännu.

– Det finns goda förutsättningar men vi får se var det landar, säger Roger Danell.

Styrelseordföranden Anders Sundström säger:

– Roger har med sitt arbete i moderbolaget bidragit stort till att synliggöra bolagsfrågor och lägga grunden för en mer strukturerad ägarstyrning i Luleå kommuns bolagskoncern. Jag beklagar hans beslut att lämna koncernen.

Därmed sällar sig Roger Danell till skaran av toppchefer som lämnat kommunens verksamhet på senare tid. 

Tidigare i höst har kommundirektören Mikael Lekfalk fått sparken, medan ekonomichefen Jan Öström sagt upp sig för ett nytt jobb i Region Västerbotten och kultur- och fritidschefen Anders Persson sagt upp sig, delvis grundat på missnöje från personalen. Dessutom har personalchefen Birgitta Nilsson och kanslichefen Gunilla Lundin meddelat att de går i pension vid årsskiftet.

Lägg till chefen för Luleå näringsliv Li Skarin, som slutat i samband med att bolaget ska fusioneras och bilda Luleå Business Region AB.

Om vd-tjänsten ska tillsättas igen är inte bestämt, enligt tf kommundirektör Anna Lindh Wikblad.
Om vd-tjänsten ska tillsättas igen är inte bestämt, enligt tf kommundirektör Anna Lindh Wikblad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!