Höjda vårdavgifter slår hårt mot de fattiga

Höjda vårdavgifter kommer slå hårt mot dem som är kroniskt sjuka. ”Jag undviker så mycket det går att fara till läkaren” säger Yvonne Åberg.

Från vänster: Yvonne Åberg, Gunilla Norman, Marta Sjödin, Maud Lindqvist, Lena Isaksson, Elisabeth Larsson och Berit Bolin. "Vi är egentligen så här glada här på tisdagarna" säger Gunilla Norberg".

Från vänster: Yvonne Åberg, Gunilla Norman, Marta Sjödin, Maud Lindqvist, Lena Isaksson, Elisabeth Larsson och Berit Bolin. "Vi är egentligen så här glada här på tisdagarna" säger Gunilla Norberg".

Foto: Björn Nyström

Norrbotten2019-11-13 06:00

Hon har just hämtat ut nya glasögon som kostat henne ett antal tusenlappar, berättar Yvonne Åberg när hon tar fram sin stickning och slår sig ner vid bordet. 

Hon "blev förskräckt” när hon tog del av hur de höjda avgifterna kan komma att se ut, om regionens förslag går igenom på onsdag. 

– Det är inte klokt, säger hon. 

Utöver att avgifterna för primärvården och akutvården höjs ska även sjuktransporterna höjas från 100 till 200 kronor. 

Det innebär att ett läkarbesök kostar 700 kronor för Yvonne nästa år, om regionens förslag går igenom. Sjukresa fram och tillbaka, 400 kronor, plus 300 kronor för egenavgift. Dessutom höjs högkostnadsskyddet för sjuktransport – från 1600 till 2400.

– Jag undviker så mycket det går att fara till läkaren. Har man en pension som är under 10 000, då kan du tänka dig, säger hon.

Hon skakar bara på huvudet när jag frågar vidare om hur höjningarna kan komma att drabba henne ekonomiskt. Yvonne lider av en kronisk muskelsjukdom och ett muskelbrock på höger ben. 

Norrbottens media träffar Yvonne och hennes väninnor i föreningshuset på Storgatan där de ses varje tisdag. Hon föredrar tisdagsträffarna framför sjukvården i länet. 

– Jag har föreningen här och det mår jag bra av. Idag är också en bra dag, berättar hon. 

Gunilla Norman har större tur eftersom hon har en make som skjutsar till vårdbesöken. 

Men det är många kostnader som tillkommer när man insjuknar, menar hon. Och det trots högkostnadsskyddet som ligger på 1150. 

Gunilla har bröstcancer, artros och ryggproblem. Hon uppskattar att hon lagt ner 10 000 kronor de senaste tre månaderna på sin sjukdom. Sjukhusbesök, resekostnader, rullator, dörröppnare, toalettförhöjare, är bara några exempel, berättar hon. 

– Det är väldigt mycket som kostar när man är sjuk, som kanske inte syns.

Lena Isaksson, som är ledamot i föreningen. flikar in.. 

– Sedan kan läkaren föreslå att man ska ändra kost. Det kan också kosta. 

Gunilla är dock noga med att påpeka: 

– Jag är väldigt tacksam för den vård man väl får. I andra länder skulle man inte haft råd att betala för sig. Men med det sagt så behöver inte vi efterlikna dem, säger hon. 

Regionstyrelsens förslag om höjda avgifter ska klubbas igenom på onsdagen. Från och med 1 januari kommer avgifterna att höjas om förslaget går igenom.     

På onsdagen väntas regionstyrelsens förslag om höjda avgifter i vården gå igenom.
På onsdagen väntas regionstyrelsens förslag om höjda avgifter i vården gå igenom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!