Höjda vårdavgifter väcker ilska

Regionens förslag om höjda patientavgifter väcker stort missnöje bland vårdtagare i länet. ”Det slår undan fötterna på de som redan ligger” säger Jan Bramberg, ordförande för Funktionsrätt Luleå.

Eva Isaksson är kroniskt sjuk i reumatism och ledamot i den lokala reumatismföreningen.

Eva Isaksson är kroniskt sjuk i reumatism och ledamot i den lokala reumatismföreningen.

Foto: Björn Nyström

Luleå kommun2019-11-12 05:00

Förslaget om höjda egenavgifter i vården, som vi skrev om under förra veckan, blir ännu ett slag mot de som har minst pengar, menar Jan Bramberg, som även är styrelseledamot i Reumatikerföreningen i Luleå. 

Han menar att höjda avgifter överlag slår undan benen på dem som har minst pengar.

– Busspriser och mycket annat höjs ju också, och det är mycket som påverkar. Det finns många som knappt har råd med mat, säger han. 

Eva Isaksson som är kroniskt sjuk i reumatism och ledamot i Reumatikerföreningen, håller med. 

– Det är väldigt skrämmande och det är klart det påverkar. Jag är pensionär numer och har en verkligt låg pension, säger hon. 

Själv är hon beroende av ständig tillgång till bil, vilket också är en hög kostnad. Dessutom blir bensinen dyrare. Hon håller med om bilden att många små höjningar drabbar de som har minst pengar. 

– Det blir många bäckar små, säger hon. 

Hon besöker vården så pass ofta att höjda egenavgifter inte har en direkt påverkan på ekonomin, eftersom högkostnadsskyddet på 1150 kronor ligger kvar. Men hon ifrågasätter vad man får för vården. 

– Överlag tycker jag att vården är dålig, eftersom vi betalar för vård som inte fungerar.

Vad är det som inte fungerar?

– Det är ju tillgängligheten. Det finns ju inga läkare, och det är svårt att få tider, det känns som att det inte är någon idé, säger hon. 

Förslaget om höjda egenavgifter i vården träder i kraft 1 januari 2020 om regionfullmäktige röstar ja på onsdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!