Hopp om rödgrön allians i Luleå

Niklas Nordströms avgång kan öppna för en rödgrön allians. Det tror företrädare för Miljöpartiet och Vänsterpartiet. "Byter Socialdemokraterna spår, då är vi självklart med", säger Nina Berggård (V).

Paulina Kostenniemi (MP) hoppas att Niklas Nordström avgång kan öppna för en rödgrön allians.

Paulina Kostenniemi (MP) hoppas att Niklas Nordström avgång kan öppna för en rödgrön allians.

Foto: Linda Wikström

Luleå kommun2019-10-11 20:02

Socialdemokraterna och Moderaterna enades om en budget efter valet 2018 och lägger fram ett gemensamt förslag även i höst. När samarbetet inleddes innebar det i förlängningen att en diskussionen om en rödgrön allians skrotades.

Efter att Niklas Nordström klivit av som socialdemokratiskt kommunalråd i Luleå hoppas både Miljöpartiet och Vänsterpartiet att det öppnar för ett nytt samarbete. Trots att ett förslag till budget från Socialdemokraterna och Moderaterna kommer att läggas fram till beslut i kommunfullmäktige nästa vecka.

– Det är i alla fall ett nytt läge, och jag vet inte hur skrivet i sten moderatsamarbetet är. Min uppfattning är att samarbetet har hängt mycket på Niklas Nordström. Jag hoppas att det blir ett nytt läge, säger Paulina Koskenniemi (MP).

Hon pekar på det faktum att Socialdemokraterna är ett stort parti, med många olika falanger. Ett nytt namn på kommunalrådsposten kan då få betydelse.

– En viktig faktor i politiska allianser är personrelationer, hur man kommer överens.

Nina Berggård har en liknande uppfattning.

– Efter valet 2108 fanns det en tydlig indikation från väljarna att det fanns möjlighet för en rödgrön majoritet i Luleå. Vi satt ju ner och hade lite diskussioner. Men det var ganska tydligt från början att Socialdemokraterna vill åt höger, särskilt då Niklas. Efter ett antal förhandlingar blev det ju så. Det är uppenbart att personkemin fanns mellan Nordström och Josefsson, säger Berggård.

Hon hoppas att kommunalrådets avhopp blir en väckarklocka för Socialdemokraterna.

– Om det innebär att de byter spår, då är vi självklart öppna för att föra en diskussion om ett rödgrönare styrt Luleå.
 

Anders Josefsson, gruppledare för Moderaterna och oppositionsråd, är säker på att samarbetet får en fortsättning, trots händelserna i veckan.

– Ingenting har förändrats. Den överenskommelse vi har mellan oss, och den har ju inte varit mellan mig och Niklas som personer, och den står fast. 

Kan något förändras när ett nytt kommunalråd tar vid?

– Det har jag väldigt svårt att se. 

Socialdemokraterna ordförande i Luleå, Anders Öberg:

– Vi har ett förslag till budget som vi har tagit igenom kommunstyrelsen och det förslag som vi också kommer att lägga till fullmäktige. Men för Luleås utveckling är alltid breda lösningar och bred samverkan en fördel. Så jag tycker att man aldrig ska stänga dörren till några samarbeten.

Nina Berggård (V) är säker på att personkemin mellan Niklas Nordström och Anders Josefsson bidrog till samarbetet mellan Socialdemokraterna och Moderaterna.
Nina Berggård (V) är säker på att personkemin mellan Niklas Nordström och Anders Josefsson bidrog till samarbetet mellan Socialdemokraterna och Moderaterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!