Det är kammaråklagare Ulla-Karin Lindström som har åtalad männen, 32 och 37 år, båda från Luleå, för en rad brott. Den yngre mannen sitter häktad medan den äldre har släppts på fri fot efter att ha suttit anhållen i två dagar.

Den 32-årige mannen misstänks för att ha hotat sin pappa via telefon. Den åtalade har, enligt stämningsansökan sagt att han ska skjuta sin pappa och skära upp två kvinnor som bor hos fadern.

Vid ett annat tillfälle har 32-åringen hotat de två kvinnorna genom att lyfta och rikta ett vapen mot dem samtidigt som han var beväpnad med ett knogjärn. Han är också åtalad för grov stöld tillsammans med 37-åringen. Stölden ska ha skepp i pappans bostad för männen misstänks för att ha tagit ett vapenskåp innehållande två pistoler och en revolver. Den 37-årige mannen är i andra hand misstänkt för medhjälp till den grova stölden. I och med vapenstölden är båda också åtalade för grovt vapenbrott och samma där så är 37-åringen i andra hans misstänkt för medhjälp.

Artikelbild

| Vid husrannsakan hittade polisen den här revolvern.

32-åringen är också misstänkt för att ha hotat sin pappa och två kvinnor att han har talat med andra personer och vidtagit åtgärder för att kvinnorna ska böta till honom med ett visst belopp.

Påföljden för grovt vapenbrott höjdes för en tid sedan och ligger nu på minimistraffet två år fängelse. Laget ändrades den första januari i år och innefattar också att personer som misstänks för grovt vapenbrott så är det automatiskt grund för häktning.