Ifrågasätter besök i kritiserat institut

Skolchefen Maarit Enbuske och barn- och utbildningsnämndens ordförande Emma Engelmark är i veckan på en resa till Shanghai där de ska delta i ett styrgruppsmöte med Konfuciusinstitutet.

Skolchefen Maarit Enbusk är på resa till Kina tillsammans med BUN-ordföranden Emma Engelmark för att delta i ett styrgruppsmöte i det kritiserade Konfuciusinstitutet.

Skolchefen Maarit Enbusk är på resa till Kina tillsammans med BUN-ordföranden Emma Engelmark för att delta i ett styrgruppsmöte i det kritiserade Konfuciusinstitutet.

Foto: Pär Bäckström

Luleå kommun2019-10-11 22:11

Mötet genomförs vartannat år i Luleå och vartannat år i Kina. 

– Vi kommer utöver styrgruppsmötet att få möjlighet att titta på hur undervisningssystemet ser ut och utbyta erfarenheter, säger Maarit Enbuske, skolchef i ett pressmeddelande. 

Resan och samarbetet med institutet får kritik.

– Det är nyheter för mig att de är där och när de kommer tillbaka vill jag ha en full redogörelse om hur de har agerat för att bättra på demokrati och öppenhet, säger Thomas Söderström, ordförande för Liberalerna i Luleå.

– Vi har alltid tyckt att samarbetet med Konfuciusinstitutet är fel. Det är tydligt att den kinesiska regimen använder det här i ett propagandasyfte. Det är ingen annan kommun i landet som använder sig av Konfuciusinstitutet längre. Nu är det bara Luleå som fortsätter med det här. Jag vill att Luleå ska vara en öppen stad och när då kommunledningen fortsätter och fortfarande vill samverka med Kina – det är beklämmande. 

Även Kristdemokraternas Samuel Ek är kritisk till samarbetet. 

– Vi måste börja diskutera om vi ska fortsätta det där samarbetet. Det finns tveksamheter att ingå i det där samarbetet och många andra kommuner har sett att det är inte ger de man kunnat hoppas på. Sedan finns det tveksamheter i hur de påverkar sina lärare som de har här, säger Ek. 

Kommunen har sedan 2012 ett avtal med det kinesiska partneruniversitetet Xian University of Architecture and Technology. Syftet är göra det möjligt att erbjuda gymnasielever språkkurser i kinesiska. 

Tillförordnad kommundirektören Anna Lindh Wikblad uppger i en skriftlig kommentar:

"Gymnasiets demokratiska värdegrund är stabil. Kurserna i kinesiska är rena språkkurser. Humanistiska programmet studerar kinesisk kultur och kinesisk historia, under ledning av svenska lärare och utan kinesisk styrning eller politisering av innehållet." 

"Språk och kultur bygger insikter och förståelse. Våra elever får breda insikter om livet i Kina och ser konsekvenserna av ett annat samhällssystem. De kineser som arbetar i Luleå får uppleva våra värderingar och se hur vårt samhälle fungerar."

För övriga frågor kring resan hänvisar Lindh Wikblad till Emma Engelmark och Maarit Enbuske. Även kommunalrådet Lenita Ericson hänvisar till BUN-ordföranden. 

Flygresan betalas av kommunen. Övriga kostnader står institutet för.

Vi har sökt Emma Engelmark och Maarit Enbuske.

Emma Engelmark, barn- och utbildningsnämndens ordförande deltar i ett möte i Shanghai med Konfuciusinstitutet.
Emma Engelmark, barn- och utbildningsnämndens ordförande deltar i ett möte i Shanghai med Konfuciusinstitutet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!