Efter S jättetapp i kommunvalet är läget minst sagt oklart – och helt nytt.

– Fantastiskt intressant. Sossarna har aldrig varit på så här låg nivå i Luleå tidigare, säger Josefsson.

Att Alliansen med M, C, L och KD ska styra Luleå är inte sannolikt. Tillsammans får de 20 mandat av 61, och då riskerar Moderaternas tionde och sista mandat att gå till Sjukvårdspartiet när valresultatet blir slutgiltigt på onsdagen.

Artikelbild

| Prekärt läge för S-ledningen med Niklas Nordström och Lenita Ericson.

– Det räcker inte. Det går att styra i minoritet men varje år ska en budget beslutas och då fungerar det inte. Man måste ha majoritet för att klara budgeten.

Före valet sade Josefsson blankt nej till att sätta sig i en regnbågsallians med MP. Den inställningen har han fortfarande.

– Ser man på valresultatet måste man införliva ännu fler partier. Jag utesluter inte ett samarbete med Vänstern men däremot Rättvisepartiet.

Återstår gör att samregera eller på annat sätt samverka med Socialdemokraterna. Partierna har legat nära varandra i många stora frågor och har i stort sett samsyn när det gäller tillväxt- och bostadspolitiken.

Artikelbild

| "Möjligt att det är det bästa för Luleå". Det säger Moderaternas gruppledare Anders Josefsson om att bilda kommunledning med S.

Även om S-ledningen inte sagt något rakt ut ligger ett samarbete med M sannolikt närmare till hands än ett med V. Det skulle ge en stabil majoritet med 33-34 mandat, jämfört med 31 mandat för S+V.

Men det gjorde Josefsson tummen ned till före valet – och det står han fast vid.

– Det är säkert det bästa för Luleå, men inte det jag tror Luleåborna vill se. Och inte vad mina väljare vill se heller. Framför allt inte när S tappar stort.

Det finns kommuner där det fungerat över tid, Eskilstuna och Katrineholm exempelvis.

– Jo. Men nu tappade Moderaterna tre procentenheter i Eskilstuna, såg jag. Det är ingen god idé. Det stärker ofta bara flankerna.

Niklas Nordström pratar om att det är "läge att ta ansvar" och att alla måste vara "vuxna människor".

– Så är det. Det kan komma en situation när det kanske är nödvändigt för stadens bästa. Men vi är inte där i dag.

Vad krävs för att M ska ta det beslutet?

– Det tänker jag inte svara på nu. Jag vill invänta det definitiva valresultatet och träffa min fullmäktigegrupp först. I vågskålen finns också att S går till Vänstern. Och vi vill inte se mer vänsterpolitik i Luleå.

Har det blivit svårare att ta ställning efter det här valresultatet?

– Så är det.

Om du får gissa, hur tror du att Luleås ledning kommer att se ut?

– Rent logiskt tror jag det blir S och V. Eller S ensamma.