"Jag spelar inte fotboll för att bli rik"

Idrotten har lärt William Olausson, 29, att hantera både med- och motgång. Just nu leker fotbollsliret för IFK Luleås lagkapten.

IFK Luleå är på väg uppåt i seriesystemet. Nästa år ska laget spela i division 1. I dag möter du lagkapten William Olausson som berättar om villkoren för dagens fotbollsspelare i Norrbotten.

IFK Luleå är på väg uppåt i seriesystemet. Nästa år ska laget spela i division 1. I dag möter du lagkapten William Olausson som berättar om villkoren för dagens fotbollsspelare i Norrbotten.

Foto: Pär Bäckström

Luleå kommun2019-10-18 05:00

Det har gått bara ett par dagar sedan han gjorde det avgörande målet som skickade laget upp i en högre division. William Olausson kommer cyklande till intervjun några minuter före avtalad tid.

Hur många gånger har du upplevt känslan att vinna en serie?

– Det är andra gången. 2014 vann vi serien med Piteå. Känslan av att ha åstadkommit något tillsammans är fortfarande helt fantastisk.

Kände du nervositet i det avgörande ögonblicket vid straffpunkten?

–  Det var lite mer press än vid säsongens tidigare straffsparkar, men det hände under en bra IFK-period i matchen. Det kändes som om bollen bara skulle in. Jag blev lite stressad när målvakten fick en hand på bollen, men det gick vägen.  

Hur högt rankar du framgången?

–  Väldigt högt. Framför allt för att jag har så många goda vänner i laget. Patrik Pettersen är min närmaste vän. Att få vinna tillsammans med Fredrik Lundgren, Arish Nouri, ”Barre” Jamshidi och Tomas Adell ger segern en extra dimension. 

Hur ska det firas?

–  Det pågår diskussioner. Vi har ett system, där man får betala böter om man är sen till träningen eller lämnar en stökig plats i omklädningsrummet. Det har blivit en summa under året, men frågan är om det räcker ens till Byske... 

Vad blev avgörande för seriesegern?

–  Det handlar främst om hur IFK Luleå med sportchefen Per Jensen i spetsen lyckades få ihop spelartruppen. Vi visste att laget skulle ´kunna bli ruggigt slagkraftigt, men det tog tid att hitta rätt spelmodell. I början var vi inte helt överens om varken taktik eller formation på planen, men till slut föll alla bitarna på plats. Då började vi rada upp segrar. 

Vad betyder framgången för dig personligen? 

–  Jag började spela A-lagsfotboll som 14-åring. Det är klart att jag har haft drömmar om att spela i allsvenskan eller utomlands, men som 29-åring måste man revidera sina mål. I den mån jag har kvar någon målsättning är den i dag kopplat till IFK Luleå.

Du är son till en av Norrbottens mest meriterade fotbollsspelare. Var det en anledning till att det blev fotboll för din del?

– För mig har fotbollen varit nummer ett från sexårsåldern. Jag har planerat hela mitt liv utifrån träningar och matcher. Jag växte upp i den här miljön. Jag vet inte hur det gått till, men både pappa och jag blev mittback och lagkapten. 

Pappa Mats har spelat i landets högsta serie för Gefle och AIK. Vid två tillfällen var han ett ynka mål från att föra IFK Luleå upp i fotbollsallsvenskan. Har han berättat om de bittra förlusterna?

–  Det där hände 1992. Jag var två år och har inga minnen från den tiden. Det var faktiskt jag som fick fråga ut honom. Han ser fortfarande besviken ut när han måste prata om matchen på Ruddalen . 

Är det rimligt för en IFK-supporter att drömma om Allsvenskan?

–  Det beror förstås hur långt perspektiv man har. Det blir svårt att åstadkomma under de närmaste åren. Det är en stor skillnad i kvalitet bara mellan division ett och division två. Klubben har hamnat i ett slags moment 22. Det är inte gratis att hitta spelare som kan hjälpa laget att ta nästa steg, samtidigt som man inte vill ta in elva nya spelare som saknar anknytning till Luleå. Det kommer att krävas mycket arbete för att nå toppen.

Hur mycket tid lägger du ned på din sport?

–  Vi tränar måndagar, tisdagar, torsdagar och fredagar. Träningen varar i cirka 1,5 timme. Onsdagarna är vikta till rehabträning eller styrkepass. Sedan blir det match antingen på lördag eller söndag. Längsta resan till bortamatch var till Ytterhogdal, tio timmar i buss. Under en vanlig vecka ägnar jag 15-40 timmar åt fotboll beroende om det är hemma- eller bortamatch.  

Hur stor är lönen?

–  Någon tusenlapp i månaden. Det är inte så dumt att få betalt för att göra något som man verkligen tycker om, men förutom killarna som går på gymnasiet arbetar alla spelarna i laget - antingen på heltid eller halvtid. Man spelar inte fotboll i IFK Luleå för att bli rik.

Kan det vara svårt att kombinera elitidrott med ett yrkesliv?

–  För några år sedan arbetade jag nattskift på Ferruform. Jag brukade fara till jobbet direkt efter träningen. En natt svimmade jag. Jag skickades till akuten, där tester togs på mitt hjärta och hjärna. Det visade sig handla om utmattning. Jag fick lära mig att skiftarbete och fotboll på relativt hög nivå kan vara svårt att kombinera. I dag har jag bytt jobb och har sluppit uppleva något sådant här igen. 

Blir du avundsjuk när du jämför dina förutsättningar med spelarna i Luleå Hockey och BC Luleå?

–  Jag blir avundsjuk för att de kan ha idrotten som yrke. Det är inte så att jag missunnar dem något, men det är klart att det hade inte varit fel om vi fått möjlighet att jobba som fotbollsspelare. Om vi hade kunnat träna på två pass om dagen hade det gett oss stora möjlighet till att bli bättre. Men i den hårda konkurrensen om sponsorerna är det svårt för klubben att skapa en stabil ekonomi som får ihop alla delar.

Hur kan det komma sig att Luleå når den yttersta eliten i ishockey och basket, men inte i fotboll?

– Det är svårt att ge ett klockrent svar. Jag tror att det beror delvis på att ungdomslagen häruppe har betydligt kortare säsong än i exempelvis Skåne. Häruppe tvingar vintern oss till ett träningsuppehåll, medan i Skåne är fotboll en året-runt-sport. Klubbarna söderut får ett försprång genom möjlighet till kontinuerlig träning redan från unga år. 

I år har du fått spela mot allsvenskt motstånd och även gjort mål mot Hammarby.

–  Vi visste på förhand att Hammarby är ett ruggigt bra lag. För oss handlade det om rena ”VM-finalen”. Det var mer fokus än någonsin. Det var klasskillnad mellan lagen, både tekniskt och taktiskt. De gör alla moment på planen snabbare, men jag upplevde det inte som någon gigantisk skillnad. Om vi skulle få möta sånt här motstånd varje vecka skulle vi utvecklas mycket. De är inga övermänniskor utan det handlar om små detaljer som gör stor skillnad på planen. 

Hur många år tänker du ge fotbollen?

–  Det har jag inte bestämt. Så länge som jag tycker att det känns meningsfullt att lägga ned tiden som krävs kommer jag att fortsätta.   

På vilken nivå, anser du, att IFK Luleå hör hemma?

–  Svår fråga, men att etablera sig i Superettan vore fantastiskt för klubben, staden och Norrlandsfotbollen.

Till sist, för att återknyta till min första fråga: Hur många gånger har du åkt ut en serie?

– Jag har åkt ur serien med både Piteå och IFK Luleå. Det är ingen rolig statistik, men jag har i alla fall också tagit upp båda klubbarna till en högre serie.

  Fakta / ...

Namn: Karl William Olausson
Född: I mars 1990 i Stockholm (29 år).
Yrke: Skadereglerare på Folksam.
Familj: Fru Beatrice, 29, mamma Ingalill, 59, pappa Mats, 59 samt systern Emilia, 25
Utbildning: Samhällsekonomisk linje på gymnasiet.
Karriär: Notviken 1996-2006, Alvik 2009, Notviken 2010, Piteå 2011-16 samt IFK Luleå 2017-.

  Min ....kväll

”På vardagarna är klockan rätt mycket innan jag är hemma från fotbollsträningen, men på fredagar börjar träningen tidigare. Det brukar bli en hemmamiddag med frun. Efteråt blir det Netflix även om det känns som om man sett allt. Jag vill helst ta det lugnt på fredagarna. Tio månader om året är det match i helgen.”

"Det vore fantastiskt om klubben skulle kunna etablera sig Superettan", säger William som valde samma sport som sin pappa. Mats Olausson var också mittback och lagkapten i IFK Luleå.
"Det vore fantastiskt om klubben skulle kunna etablera sig Superettan", säger William som valde samma sport som sin pappa. Mats Olausson var också mittback och lagkapten i IFK Luleå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!