Mässan turnerar runt till fyra orter i Norrland och på tisdagen hölls den i Luleå. På mässan kunde besökarna träffa de utställare från högskolor, universitet, yrkeshögskolor, folkhögskolor och internationella utbildningar.

Josefin Stenberg som går på estetiska programmet i Luleå besökte mässan för att få inspiration för framtida yrkesval.

– Jag försöker lista ut vad jag ska göra i framtiden, säger hon.

Artikelbild

| Alltid jobb. Poliserna Maria Hortell och Jenny Niska. "Som polis blir du inte arbetslös", säger polisen Jenny Niska.

Har du fått någon inspiration?

– Jag tycker det har varit väldigt bra. Det är mycket man kan läsa om och det finns så mycket att välja bland så det är bra att det finns någon som kan berätta.

På mässan fanns även representanter för myndigheter och organisationer. Några av dessa var poliserna Jenny Niska och Maria Hortell fanns på plats.

– Vi vill synas i sådana här sammanhang. Vi vill träffa gymnasieelever och de som vi hoppas kan bli kollegor till oss en vacker dag, säger Jenny Niska.

Artikelbild

| Tandläkare på prov. Alexander Lundkvist provar på hur det är att vara tandläkare och Benjamin Moria fick agera patient. "Det var kul att testa på", säger Alexander.

Jenny och Maria säger att möjligheterna för att få jobb som polis efter utbildningen är mycket goda.

– Det är många som undrar om hur utsikterna att få jobb som polis ser ut. Det är många som vill veta om man är garanterad en tjänst när man väl har studerat klart. Som polis blir du inte arbetslös, säger polisen Jenny Niska

Artikelbild

| Mässarena. Mässan Nolia Karriär var på tisdagen på Luleå Energi Arena.

Vid ett bord i Region Norrbottens avdelningen på mässan står sjuksköterskan Ida Nygren Westerberg och undersköterskan Amanda Bladmo.

– Vi är här för att locka folk till vården, säger Amanda.

Artikelbild

| Tips. Ida Karlsson och Jörgen Larsson går både på Sunderby folkhögskola och var på mässan för att få tips. "Vi kollar runt lite grann på olika jobb och valmöjligheter", säger Ida Karlsson.

– Ja, och för att visa vad vi som sjuksköterskor och undersköterskor gör på en akutvårdsavdelning, säger Ida och tillägger:

– Det är många som har frågor kring utbildningen och lite grann hur det är.

Artikelbild

| Rekryterar rekryter. Försvaret fanns på mässan för att rekrytera. "Vi är här för att rekrytera folk och informera om nya värnplikten och för att få nya medarbetare", säger Martin Dafgård, soldat på A9 i Boden.

Försvarsmakten fanns också på plats för att visa och berätta om hur vardagen ser ut inom försvaret.

– Vi är här för att rekrytera folk och informera om nya värnplikten och för att få nya medarbetare, säger Martin Dafgård, soldat på A9 i Boden

Artikelbild

| Givande. Josefin Stenberg tyckte mässan varit givande. "Jag är väldigt glad att jag var här idag", säger hon.

Hur är rekryteringsbehovet inom försvaret?

– Om man ser här till Norrland så är det väldigt stort. Det är lite svårare att få personal upp hit om man jämför med övriga Sverige.

Hur har intresset varit här idag?

– Det har varit väldigt stort, det har varit mycket folk. Det är ju rätt ålder också, allt från 16 till 20 och de flesta soldater inom försvarsmakten är mellan 18 och 25, men det är öppet för alla så man kan vara äldre än 25 också. Alla som är över 18 har rätt att söka.