Läs mer: "Priset öppnade dörrar"

Trött efter en lång resa från Kanada promenerar 28-åriga Johanna Fällman ut genom säkerhetsdörrarna på Luleå Airport. Hennes tankar finns någon helt annanstans när släkt och familj helt plötsligt står framför henne, tillsammans med teamet från Norrbottens-Kuriren.

Hon ler ett osäkert leende – innan pusselbitarna faller på plats.

Artikelbild

– Jag blev lite smått paff, säger hon och får sedan en rejäl kram av mamma Margareta.

Bara för att nästa ögonblick motta en tavla, målad av Nils Erik Nilsson, med motiv från Norra hamn i Luleå.

– Åh, vad fin den är. Men gud vad häftig, säger hon bara för att utveckla sina tankar några minuter senare.

Vald av Kurirens läsare , konstaterar hon:

Artikelbild

| "Åh, vad fin den är", sa Johanna Fällman om tavlan hon belönas med som Årets Luleåbo. Mamma Margareta tar vill också se Luleås pärla, tillsammans hennes dotter, Norra hamn.

– Jag blev jätteglad. Stolt blev jag, faktiskt. Det är skithäftigt, verkligen. Jag vart lite ställd. Jag tror inte att min hjärna fungerar riktigt bra.

Efter tre veckor i Toronto, där hon har hälsat på Jennifer Wakefield, och efter en lång flygresa finns det en rad upplevelser och intryck att smälta.

– Jag har jobbat på hennes hockeyskola. Det är så intressant att se, de har grupper i olika årskullar. Får vi ihop en hockeyskola här så är det härifrån till hit, säger Johanna Fällman och måttar med händerna för att visa att små, små tjejer får samsas med tjejer som kan vara flera huvuden större.

På andra sidan Atlanten är hennes sport något helt annat i jämförelse med Sverige.

– Det är så sjukt mycket större. Det är så intressant när man ser de här små "kidsen". Man förstår varför de är så bra på seniorsidan, om man säger så.

Under veckorna i Toronto har Johanna Fällman också insett vad som gör skillnad.

– När man är liten ska man träna mer på isen.

Nu har hon också fått chansen till en riktigt fin träningsperiod.

– Hon har ett gym i sin källare så det var perfekt. Men det var jättevarmt ett tag där borta, och hon vägrade att slå på ac:n. Hon är en sådan där varmblodsmänniska, säger Johanna Fällman och skrattar.

– Det har varit sjukt fint väder. Men jag är glad över att det är minst lika fint här.

En resa och några veckor på annan ort kan i förlängningen innebära att man stannar upp och ser på sin tillvaro med ett perspektiv "utifrån", tror hon.

– Generellt tror jag absolut att man ska göra det. När man lever så intensivt som vi gör så kan det vara bra att pausa ibland, säger Johanna Fällman.

Utsedd till Årets Luleåbo 2018.

– Den finaste titeln jag har fått.