Vid sjutiden på torsdagsmorgonen startade förberedelserna när restaurangbåten Bistro, Bar & Brygga skulle lämna sitt vinteride. Sedan i mitten av november har färjan legat på land på Dykabs anläggning intill Bergnäsbron.

– Det är första gången sedan båten kom till Luleå som den har plockats upp ur vattnet. Vi har gått igenom skeppet och kunnat konstatera att det är i gott skick. Vi har inte gjort några större reparationer. Det handlar bland annat om att vi bytt ut elledningar och framför allt blästrat och målat om fartygets underrede, berättar Henrik Gröntvedt, vd och ägare i Nöjesgruppen i Luleå AB.

Planen var att Färjan och Laponia skulle sjösättas vid sjutiden på torsdagsmorgonen, men hårda vindarna har försenat projektet.

Artikelbild

| BBB eller Färjan som den kallas i folkmun byggdes mitt under brinnande världskrig. I dag väger fartygen cirka 450 ton.

Det finns en oro för att de nordliga vindarna ska ta tag i den stora båten och skjuta den mot Bergnäsbron.

Personalen på Dykab arbetar för närvarande med att vidta mått och steg som ska förhindra en katastrof.

– Båten kommer att sjösättas i dag, men just nu vet vi inte exakt när det kommer att ske, säger John Nyström, vd på Dykab.

Det har blåst upp till tolv sekundmeter under förmiddagen, men den senaste prognosen visar att vindarna kommer att avta framåt 18-tiden.

Artikelbild

| Krister Rautio och Dan Gardson arbetade in i det sista med de nya elinstallationerna.

Henrik Gröntvedt från Nöjesgruppen har följt arbetet under torsdagsförmiddagen. Tiden är knapp att hinna ställa i ordning restaurangen innan premiärdatumet 25 maj.

– Vi har en rad entreprenörer som väntar på klartecken att få börja jobba. Det ska installera vatten och el, men först måste vi förankra båten ordentligt i norra hamn. Det ligger åtta kraftiga kättingar på älvbotten, som vi har fäst linor till bojar runt färjants plats i Luleås norra hamn.

Artikelbild

| Charlie Nyström förbereder inför sjösättningen med att skotta undan överbliven blästersand.

Henrik Gröntvedt går mot sin 14:e sommar med BBB. Han ser det fortfarande som årets roligaste händelse i sitt jobb.

– Färjan betyder mycket för Luleås nöjesliv. Det har ringt folk under hela vintern och undrat när den är tillbaka. Det handlar framför allt om många oroliga studenter som har hört av sig.