I höst är Bok & bild 2017 tillbaka, i år är det tolfte gången som festivalen arrangeras sedan starten 1994. Temat för årets festival är "Världen berättar" och flera inbjudna gäster är redan klara.

Mattias Alkberg, som är ute på höstturné och släpper ett nytt album i höst, kommer att ge en konsert i Loungen under Bok & Bild 2017. En annan känd Norrbottensförfattare, Mikael Niemi, kommer att medverka vid festivalen. Niemi ger ut en ny roman i höst.

Poeten, kulturjournalisten och författaren Cecilia Hansson, som är född i Luleå, kommer att berätta om sin bok "Hopplöst, men inte allvarligt – konst och politik i Centraleuropa".

Dramatikern och regissören Martina Montelius kommer att prata om sitt författarskap och sin senaste bok.

Målaren Sigrid Sandström ställer ut i konsthallen och kommer till Bok & Bild för att presentera sin bildvärld. De samiska konstnärerna Tomas Colbengtson och Monica Edmondson kommer att visa sina konstverk.

Fågelfotografen Brutus Östling, som blivit internationellt uppmärksammad för sina fågelporträtt kommer till Bok & bild, liksom miljöhistorikern Sverker Sörlin som skrivit om människans tidsålder.

Journalisten Martin Schibbye kommer att berätta om Blankspot project, som ger ut oberoende medborgarfinansierad journalistik.

Under festivalen delas två priser ut; Erik Lindegrenpriset för lyrik och Lilla Erik Lindegrenpriset, som ges till unga mellan 16 och 20 år. Bok & bild arrangeras 20-22 oktober i Kulturens hus.