Det säger gruvexperten Magnus Ericsson, professor i mineralekonomi vid Luleå tekniska universitet, efter gruvjättens besked att det inte blir någon ny huvudnivå i Kirunagruvan.
– Det är ju ett väldigt viktigt besked. I viss mån kastar det kanske nytt ljus kring stadsflytten, det har ju medfört väldigt stora kostnader för LKAB, men samtidigt är det ju bra att det kommer nu och inte om fem år, säger han.
Läs mer: Moström om missen: "Har inte borrat"
Magnus Ericsson ser stora möjligheter för LKAB att vidga perspektivet.
– Det finns ju många fina järnmalmsfyndigheter i Norrbotten. Bland annat har ju LKAB flera på gång i Svappavaara. Nya ställen att bryta malm på och kanske även nya metaller. Det öppnar stora möjligheter och jag är säker på att LKAB kommer att vara kvar i Kiruna och Norrbotten väldigt länge.
Tror du att beskedet kan påverka investeringsklimatet och framtidstron i Kiruna?– Man kan sätta in det i ett perspektiv och tänka på 1970-talet då det i princip bara var att lägga ned hela Malmfälten. I gruvindustrin gäller det att ha is i magen och tänka långsiktigt. Att LKAB ser över alternativen är mycket klokt. Bolaget har ju en enastående kunskap om effektiv underjordsbrytning.
Läs mer: "Viktigt att säkra framåt"
Någon domedagsstämning finns inte anledning till, anser Magnus Ericsson.
– Det betyder bara ett omtänk. Som klyschan säger kan man välja att se problemen eller möjligheterna. Det här sätter också fingret på hur viktig gruvindustrin är för Norrbotten. Den är grunde i hela länets ekonomi.