I sin ansökan, som behandlades av kulturnämndens arbetsutskott på torsdagen, har föreningen Musikens makt backat från tidigare krav att arrangera festivalen i början av augusti.

– Vi vill ju att det ska bli av en festival och då har vi accepterat deras önskan i år, säger projektledaren Elisabeth Rosenbrand.

Läs mer: "Ingen segerkänsla"

Samtidigt skriver föreningen att den vill att kommunen ska beakta deras önskemål om att få arrangera festivalen tidigare.

– Vi hoppas att de ska förstå vikten av det. Vi känner också att vi har en mycket bättre dialog med kulturförvaltningen nu jämfört med tidigare så vi hoppas på det. Det behöver bli en förändring, säger Rosenbrand.

Om kommunen står fast vid att festivalen alltid ska arrangeras den här helgen, hur gör ni då i framtiden?

– Det är tidigt att säga något bestämt nu men det känns onekligen som att det blir svårt att fortsätta. Det går inte att utveckla festivalen på en helg där risken är så stor att det blir regn och kallt. På sikt kommer vi få svårt att fylla området med företagare som ska sälja mat och aktiviteter.

– Eftersom det är en gratisfestival så stannar folk hemma. Det är lite annat om de köpt biljetter i förväg. Om vi kan arrangera i början av augusti i stället så går det att göra otroligt mycket kring vattnet med sommaraktiviteter.

Kommunen håller även fast vid den anslagna summan, 1,55 miljoner. Musikens Makt hade sökt 1,8 miljoner.

– Vi löser det men det går inte att utveckla någonting. Gagerna stiger varje år, säger Elisabeth Rosenbrand.

Festivalen hålls den 17–18 augusti 2018.