Få har undgått #metoo-rörelsen i Sverige de senaste månaderna, där kvinnor får möjlighet att berätta om sina erfarenheter av sexuella ofredanden, trakasserier och allmänt sexistisk kultur.

Bakom hashtaggen #metoo står amerikanska Tarana Burke som redan 2006 skapade den som slogan för att öka medvetenheten om sexuella övergrepp relaterade missbruk i samhället.

När sedan skådespelerskan Alyssa Milano lånade "Me too"-begreppet vid anklagelserna mot Hollywood-mogulen Harvey Weinstein fick hashtaggen en enorm genomslagskraft.

Artikelbild

| JAG OCKSÅ. "Me too"-grundaren Tarana Burke från USA är stjärnbokningen på Norrbotten Media Week i Luleå, den 5-10 februari 2018.

Och nu har arrangörerna bakom årliga Norrbotten Media Week – branschveckan i Luleå – lyckats boka Tarana Burke som talare.

– Svenska kvinnor har hört av sig till mig den senaste veckan, för stöd och guidning, efter vad som har hänt i det här landet. Jag är väldigt glad att få närvara vid det här eventet, säger Tarana Burke i en kommentar.

Pr-strateg Ronny Olovsson, på byrån Vinter i Luleå och en av grundarna av NMW, gläds mycket åt stjärnbokningen.

– När 2017 summeras kommer #metoo vara en av de största och mest omvälvande händelserna både medialt och samhälleligt. I Sverige rullar det vidare och att i februari få möta Tarana Burke och höra henne på NMW i Luleå blir verkligt spännande. Vi är väldigt glada att kunna presentera henne som en av våra key notes, säger han till branschtodningen Dagens Media.

Artikelbild

| BLOGGDROTTNINGEN. Succébloggerskan och entreprenören Isabella Löwengrip kommer också till Norrbotten Media Week i februari nästa år.

NMW grundades för två år sedan, på initiativ av den kreativa näringen och mediebranschen i Luleå och Piteå.

Norrbottens Media är en av medarrangörerna av eventet som äger rum den 5-10 februari.

"Me too"-grundaren Tarana Burke talar torsdag den 8 februari.

Bland övriga inbjudna gästtalare under NMW märks SVT:s verkställande direktör Hanna Stjärne, succébloggerskan och entreprenören Isabella Löwengrip samt den tongivande frilansskribenten Jack Werner.

nils.johansson@norrbottensmedia.se