Eva Nordmark kommer från Luleå och blev i början av 90-talet den första kvinnliga ordföranden för SSU Norrbotten. Nu tar hon över posten som arbetsmarknadsminister efter att Ylva Johansson blir ny EU-kommissionär.

Eva Nordmark har varit ordförande i Tjänstemännens centralorganisation, TCO, sedan 2011. Senast i maj valdes honom för fyra år till.

Hennes historia inom Socialdemokraterna går långt tillbaka. 1992 blev hon den första kvinnan på ordförandeposten i SSU i Norrbotten. Året därpå valdes hon in i ungdomsförbundets styrelse och hon satt i riksdagen för partiet mellan 1995 och 1998.

Nordmarks koppling till länet är stark. När hon föddes bodde familjen i etta i Gammelstad innan de flyttade till en villa på Porsöberget. Hon har beskrivit sin familj som ”en typisk arbetarklassfamilj uppifrån Norrbotten”.

Nordmark studerade samhällsvetenskaplig linje på Hermelinskolan i Luleå. Hennes politiska intresse väcktes bland annat genom hennes farfars och morfars politiska engagemang och av livliga diskussioner om samhällsfrågor inom släkten.

Nordmark reser fortfarande hem till Luleå för att hälsa på sina föräldrar och syskon. Hon dyker även upp ibland som skribent på NSD:s ledarsida.

Redan i januari spekulerades det hett om att Nordmark skulle ta plats i Stefan Löfvens nya regering, men då gick hon själv ut och dementerade uppgifterna.

Enligt TT utnämndes hon förra året till riddare av franska nationsförtjänstordern, Ordere National de Mérite, bland annat för sitt engagemang för jämställdhet och samverkan mellan arbetsmarknadens parter i Frankrike och Sverige.

"Vi kommer att sakna Eva som ordförande", säger Peter Hellberg, tillförordnad ordförande för TCO, i en kommentar till TT.

Den nya arbetsmarknadsministern har en gedigen att göra-lista på bordet. Hon ska bland annat se till att omstöpningen av Arbetsförmedlingen genomförs effektivt. Hon ska även sjösätta den modell för etableringsjobb för bland annat nyanlända vilken fack och arbetsgivare gjort upp om.