Kommunen ger nu sitt bostadsbolag i uppdrag att "upphandla, uppföra, äga och förvalta" modulbostäder i Luleå. Så fort som möjligt.

Det lades fram av i slutet av förra året och på måndagen spikades beslutet av politikerna i kommunfullmäktige. Alla ställde sig bakom, utom Sverigedemokraterna.

SD sa nej med motiveringen att i bostadsbristens Luleå har vi inte råd att ordna bostäder åt flyktingar.

– Jag förstår inte vad SD har för politik, de säger nej till att bygga fler bostäder. Vad vill de, de säger ju bara nej nej nej till allt, undrade Thomas Olofsson (L).

Lulebo får inte ta ut mer än 4 000 eller 5 000 kronor i månadshyra för ettor och tvår i modulerna.

– Det är ett onödigt ingrepp i bolagets självbestämmande. Vi kan ju inte medvetet se till att vårt aktiebolag går med förlust, menade Anders Josefsson (M).

Men han fick inget gehör för detta utan förslaget gick igenom utan förändringar. Hur många bostäder som skapas är oklart men kommunen räknar med att det krävs minst 80 lägenheter de närmaste åren enbart för att klara bostäder åt ensamkommande flyktingar.

Men politikerna är noga med att betona att modulbostäderna inte är reserverade för flyktingar.

– Det är just små bostäder vi har svår brist på. Och det är svårt att hitta någonstans att bo för unga, för studenter och för nya Luleåbor, sa kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S).

För övrigt på fullmäktige:

Bertil Bartholdsson (V) undrade i en enkel fråga varför inte kommunen kan ordna en ny lokal åt Latinamerikakommitténs loppis. Som Kuriren berättat är kommittén samt all annan verksamhet i byggnad C7 på Kronan uppsagda. Det är ett socialt kooperativ (hunddagis) och socialens båtbyggarverksamhet.

Orsaken är att säkra Kronans utveckling men kommunen har svårt att hitta nya lokaler till de utkastade.

– Men det borde vara lättare att hitta en loppislokal i Luleå än ett kontor i Austin, sa Bartholdsson, en känga till kommunledningen som ju har hyrt kontorslokaler i Texas huvudstad.

Yvonne Stålnacke lovade dock att arbetet med att hitta nya lokaler till Latinamerikakommittén ska fortsätta.

Koldioxidutsläppen ska minska med 60 procent till 2030 och vara i stort sett helt borta 2050. Det beslöt fullmäktige som direktiv inom det så kallade Borgmästaravtalet.

– Helt fantastiskt, ett lokal Parisavtal, sa en nöjd Jan Nyberg (MP).

 

Kuriren rekommenderar

Läs mer: De hade högst inkomst i din kommun.

Läs mer: Här hittar du samtliga fastighetsaffärer

Läs mer: Världskändisarnas udda besök i Norrbotten.

Läs mer: 14 personer du inte visste är från Norrbotten

Läs mer: 14 Luleåsaker du minns om du var ung på 80- och 90-talet

Läs mer: Kändisar som håller på Luleå Hockey

Läs mer: Hockeybloggen