Kommunalråd Lenita Ericson såg filmen på onsdagen och upplever den som "obehaglig". Men om den ska bedömas som ett hot eller inte överlåter hon till polisen att bedöma.

– Jag vet ju också rent teoretiskt att vi ofta förminskar eller negligerar sådana här känslor. Därför tycker jag det är bra att vi har en säkerhetschef som gör sin bedömning och beslutade sig för att polisanmäla, att det beslutet inte läggs på oss som enskilda.

Liv Shange Moyo, som själv är gruppledare i fullmäktige för Rättvisepartiet socialisterna, tror att polisanmälan kommer att slå tillbaka mot kommunledningen.

Artikelbild

| Filmen är obehagliig, tycker Lenita Ericson.

– Äldrevårdsupproret kommer inte att låta sig tystas. Vi ska demonstrera fredligt igen den 2 februari och det är bara att se vad upproret har åstadkommit. Omkring 2 000 personer har skrivit på våra namnlistor och upproret har skapat opinion.

– Vi har hållit fredliga protester och träffat chefer utan att det har förekommit några som helst hot. Det visar hur löjlig den här polisanmälan är.

Förstår du att filmen kan uppfattas som hotfull eller stötande?

– Nej, faktiskt inte. Det är konstnärlig film, man får tänka till. Men symboliken är jättetydlig, de styrande politikerna har förklarat krig mot Äldrevårdsupproret. En egen tanke jag få är ju att samma parti (S, reds. anm.) har satsat stora resurser på det militära, då kan man ju undra vad som är så skrämmande med att visa en film med militärer? Tolkar man filmen som ett hot mot enskilda personer, då är det en medveten vantolkning.

Lenita Ericson uttrycker förvåning över Liv Shange Moyos uttalanden.

– Det förvånar mig att en folkvald politiker har en sådan inställning. Det är klart att vi kritiserar varandras ståndpunkter i politiken, det är naturligt. Men här är det tydligt att vi har olika syn på vilka metoder som ska användas, säger hon.