Miljö- och Byggnadsförvaltningen samarbetar just nu med Stadsbyggnadsförvaltningen i Luleå för att samla in tips och information om var råttorna synts till i Rutvik.

– Just nu är det viktigt att alla fastighetsägare går ihop och röjer gräs och annat runt sina gårdar, går igenom uthus och tätar sopkärl. Råttor är så himla listiga så man kan inte underskatta dem, säger Hanna Ek som arbetar med kundtjänst på Stadsbyggnadsförvaltningen.

Just nu är det semestertider och man kraftsamlar för en åtgärd de kommande veckorna.

– I det här läget hjälper det inte att ett fåtal husägare beställer skadedjursbekämpning utan det måste bli hela området annars finns risken att om man får bort råttorna på sin gård finns de kvar hos grannen som är på semester.

Därför siktar man på större permanenta åtgärder. Det innebär att grönytor kommer att klippas upp för att de måste dra sig undan, men det kommer också krävas en övergripande åtgärd och koordinering med skadedjursbekämpare för att komma åt problemet.

– I och med att man inte har hittat en källa så är det ett jättestortproblem bara där. Man måste veta var det har börjat för kunna lösa råttproblemet.

Dessutom kommer det rapporter från väldigt skilda områden i Rutvik och området där råttor synts till är stort.

– Vi har fått tips om observationer från båda sidor av E4 så just nu är det här ett av våra största problem som vi arbetar med, säger Hanna Ek.