Kvintetten som sprängs i Luleå

Fem högt uppsatta nyckelpersoner har slagits ut på tio dagar. Chefskarusellen i Luleå snurrar med sällan skådad fart. "Ingen tillfällighet", säger statsvetaren Simon Matti.

Inom loppet av tio dagar blev det officiellt att Jan Öström, Anders Persson, Niklas Nordström, Li Skarin och Mikael Lekfalk alla lämnar sina uppdrag i Luleå kommun.

Inom loppet av tio dagar blev det officiellt att Jan Öström, Anders Persson, Niklas Nordström, Li Skarin och Mikael Lekfalk alla lämnar sina uppdrag i Luleå kommun.

Foto: Montage: Ida Folkesson

Luleå kommun2019-10-11 15:56

Kommunalrådet Niklas Nordströms (S) avgångsbesked på torsdagen är bara ett i raden av flera tunga avsked från personer på ledande positioner i Luleå kommun. På tio dagar, från den 1 till den 10 oktober, har följande hänt:

* Li Skarin, vd för Luleå näringsliv, har nobbats jobbet som vd i det nya bolaget Luleå business region. Tjänsten går i stället till Visit Luleås vd Jenny Hellman.

* Kommundirektören Mikael Lekfalk har fått sparken efter avslöjandet om hans upphandling av en personlig mentorstjänst.

* Jan Öström, som skulle flyttas från jobbet som ekonomidirektör och bli koncerncontroller, har gett beskedet att han lämnar Luleå för att bli ekonomidirektör i Region Västerbotten.

* Kultur- och fritidsförvaltningens chef Anders Persson har sagt upp sig efter att det riktats intern kritik mot hans ledarskap.

* Niklas Nordström har meddelat att han lämnar posten som kommunstyrelsens ordförande.

Simon Matti, professor i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, tror att Nordströms avsked kan få särskilt stor påverkan på Luleås utveckling.

– Tittar man på hur politiken förändrades när han kom till Luleå och den tid han har varit kommunalråd så kan man väl dra slutsatsen att den kommer förändras igen när han inte är här, säger han.

När en politiker byts ut får det i regel större effekt än vid förändringar på tjänstemannasidan.

– Politik handlar om åsikter och personer med idéer, visioner och preferenser för olika saker.

På förvaltningarna fortsätter arbetet som vanligt trots turbulensen, är Mattis bedömning.

– Personerna som är tillförordnade sköter säkert jobbet alldeles utmärkt, så det blir inget vakuum. Den enda problematiken är att rekryteringsarbetet tar tid och kraft och delvis leder bort uppmärksamheten från andra saker.

Matti anser inte att alla avsked kan hänga ihop. Men han ser en koppling mellan Lekfalkaffären och beskedet att Niklas Nordström inte fortsätter som kommunalråd.

– Klart det finns ett väldigt tydligt samband. Jag vet inte hur kritiken mot Nordström sett ut i de andra fallen, men när det gäller Lekfalk riktades ganska mycket kritik och misstankar om oegentligheter mot honom.

Nordström har nekat till att han känt till Lekfalks konsultaffärer.

– Det var sannolikt inte bara det som gjorde att han hoppade av, men det var väl droppen. Det är ingen tillfällighet att han lämnar just nu.

Statsvetaren Simon Matti säger bytet av kommunalråd kan leda till en politisk riktningsförändring för Socialdemokraterna.
Statsvetaren Simon Matti säger bytet av kommunalråd kan leda till en politisk riktningsförändring för Socialdemokraterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!