Vilodag i Gävle på fredag, Gävle-Bergby, Bergby-Hudiksvall. Lisa Kriga har cyklat fjorton mil över helgen på sin resa med slutmålet Umeå. Hon började i Göteborg och ska besöka alla städer i Sverige där ALS-forskning bedrivs. Göteborg, Örebro, Stockholm och Uppsala har hon redan hunnit besöka.

– Jag har kommit 85 av 130 mil. Det känns jätteskönt just nu för jag har fått lite nedförsbackar, säger hon.

Lisa Kriga kommer från Ersnäs men bor numera i Gävle. När hennes farbror insjuknade i ALS förra året tog det ett tag innan hon fick möjlighet att besöka honom. När hon träffade honom kunde han knappt prata längre och mötet påverkade Lisa djupt. Hon kände att hon behövde göra något.

– Jag tror att sjukdomen måste uppmärksammas mer. Man måste förmedla vad sjukdomen är för något, säger hon.

Hon säger att hon har träffat många fler drabbade och anhöriga än vad hon någonsin kunde tänka sig. Men hon tycker att kunskapen om sjukdomen hos allmänheten är låg.

– Sjukdomen blev lite mer känd genom ice bucket challenge för några år sedan. Många visste inte riktigt vad det var för något även om det ju förmodligen var lika många drabbade då som nu.

Förutom sin cykeltur genom landet har Lisa Kriga startat en insamling hos Hjärnfonden till förmån för ALS-forskningen. Målet är 130 000 kronor för de 130 mil hon kommer att cykla.

– Min insamling har fått in 36 000 kronor än så länge. Det är mycket pengar men det är fortfarande långt kvar till 130 000. Men det är drygt en vecka kvar innan det är färdigt.