Efter Norrbottensmedias reportage om seglings-VM för 30 år sedan förra veckan följde Jan Söderberg uppmaningen att skicka in sina egna personliga bilder från den minnesvärda veckan.

– Det var en underbar sommarvecka, säger han.

Han minns hur de var ute halva nätterna och att även döttrarna fick följa med.

Artikelbild

| Jan Söderbergs döttrar fick följa med föräldrarna ut i skärgården och se på seglingstävlingar och halva nätterna var hela familjen ute och roade sig. "De tyckte så klart att det var kul", säger Jan Söderberg.

– Det var ju jättefint väder och barnen tyckte så klart det var jättekul.

På dagarna tog de sin båt och åkte ut och tittade på seglingstävlingarna i skärgården, bland annat utanför Junkön.

– Det var en dag då det var väldigt vindstilla, så segelbåtarna kom ingenstans, minns han och skrattar.

De brukar fortfarande prata om seglings-VM hemma ibland och då händer det att de tar fram fotoalbumet och tittar på bilderna från den minnesvärda veckan.

Artikelbild

| "Så många cyklar har det aldrig varit i Norra hamn", säger Torbjörn Degerman som stod bakom kameran.

Men just bilden på hustrun och barnen i kvällssolen i Norra hamn har han haft uppsatt på sin anslagstavla hemma i arbetsrummet i alla år.

–  Man blir glad när man ser den, säger han.

Artikelbild

| Torbjörn Degerman passade på att fotografera en av båtarna som låg kvar i hamnen för åskådernas betraktande efter tävlingen.

Torbjörn Degerman har alltid varit fotointresserad och har skickat in tre svartvita bilder från seglingssommaren. På den ena bilden ser det ut att vara någon sorts cykelrekord i Luleå.

– Det har aldrig funnits så många cyklar i Norra hamn som dessa kvällar. Man tog det säkra före det osäkra – man skulle ju till puben, konstaterar han.

Artikelbild

| "Det var en fantastisk vecka", säger Torbjörn Degerman, en av de läsare som har skickat in bilder från seglings-VM i Luleå 1988.

Efter seglingarna låg några båtar kvar vid kajen så att åskådarna kunde få ta sig en ordentlig titt på dem. Torbjörn Degerman passade på att fota då.

– Det var en fantastisk vecka, även om jag själv inte var engagerad i seglingstävlingen.

Artikelbild

Han tror att det blev startskottet för nya satsningar på festivaler och andra större arrangemang i staden.

– Det lade bland annat grunden för det som idag är Luleå hamnfestival.