Det var under onsdagen som fallet Kaj Linna tog en ny vändning när åklagare Jens Göransson meddelade att en man i 45-årsåldern anhållits, på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mordet på Roger Lindberg i Kalamark 2004. Mannen är även misstänkt för medhjälp till grovt rån vid samma tillfälle.

Kaj Linna dömdes för mordet till livstid, mot sitt nekande. Han har fortsatt att hävda sin oskuld och tidigare i år beslutade högsta domstolen att rättegången ska tas om i hovrätten i Umeå.

Advokat Thomas Magnusson är Linnas försvarare. Efter beskedet om anhållandet hade han kontakt med sin klient.

Artikelbild

| KALAMARK. Kaj Linna, dömd till livstids fängelse för mordet på Roger Lindberg.

– Vi tycker båda att det verkar positivt mot bakgrund av den inställning han haft hela tiden. Sedan kan vi inte dra för stora växlar på någonting. Vi kan liksom inte spekulera kring vem de har och så vidare, vi får vänta och se de närmaste dagarna, säger Thomas Magnusson.

Norrbottens media kunde i går avslöja att den nu anhållne mannen är det så kallade huvudvittnet, det vill säga den man som i de tidigare rättegångarna pekat ut Kaj Linna som gärningsman.

Kommentar?

– Det är du som säger det till mig, jag har ingen egen kunskap om det. Men är det som ni har skrivit så är det väl jättebra, säger Thomas Magnusson.

Huvudvittnet är misstänkt för medhjälp till mord och grovt rån. Någon annan ska alltså vara huvudgärningsman.

Krävs det att man får fram en tredje person för att Linna ska frias?

– Nej, så bedömer inte jag det. Det här kronvittnet har blivit sågad av högsta domstolen, punkt slut. Han blir inte mer trovärdig för att han blir medmisstänkt.

Åklagarsidan har aviserat att nya uppgifter kring mordfallet framkommit sedan förundersökningen öppnades på nytt.

Har försvaret något trumfkort att lägga fram?

– Nej, det sparar jag i rockärmen i sådana fall.

Inga nya uppgifter?

– Inget som jag tänker gå ut med nu.

Den nya hovrättsförhandlingen ska hållas i Umeå med början den 9 maj. Frågan är vad som händer i och med att en ny misstänkt dykt upp.

– Jag vet inte, det verkar helt konstigt allting. Vi har inte ens fått utredningen i handen ännu. Vi vet inte heller vad som kommer att hända med den som är anhållen, säger Thomas Manusson.

Åklagare Jens Göransson begärde på torsdagen att den anhållne mannen häktas. Förhandling hålls under fredagen i Luleå tingsrätt.