Hemma sitter mannen i läsfåtöljen med en envis hosta och lite feber. Enligt Internet en luftrörskatarr. Till midsommar är du frisk, säger jag, cyklar till gym i sol och utan jacka.

Efter träningen flyger moln, driver ihop. Parkerar cykeln vid Stadsparken, lyfter av hjälmen, hänger den på styret. Tänk om nån tar den, sa en kvinna som gick förbi. Nähä. Inte.

Det är Pridefestival, musik och färg och människor. Vid kyrktältet sitter en kvinna med samma hårkulör som sin hund, fint! Det blev så i Spanien, sa hon, men sen. Vädret, jag vet inte.

En ballong? undrar en tjej från universitet och lite för sig står en grupp unga militärer och trivs. Hur är det? undrar en från kommunen. I arbetsförmedlingens monter tar jag en gratisknapp I love JOBB. Den ska min favoritrumän få. Vill inte sitta, säger han, arbeta, måla, ja, allt!

Gym tänker jag aldrig på, avslöjar en bekant i vimlet. Det behöver du inte, sa jag, inte än. Själv måste jag, favoritflickan kör regelbundna fys-tester. Funkar farmor fortfarande? Eller?

Det tror jag inte, säger han. Jag drar vidare med en korv utan bröd och spanar bortöver. Var är de? Och där! Flickan vinkar åt mig från gyrosserveringen. Lätt att tugga, säger jag, apropå korven och berättar om mitt provisorium. Som en tandställning, jämför hon, fast bara på en tand. Och plötsligt är man lika ung som man innerst inne är och hinner hem innan regnet.

Du borde fått det som barn, sa tandläkaren för tjugo år sen och slipade ner kindtänderna. Det gör man inte idag, sa en nutida.

Sanningar svänger men utan kärlek inget liv. Ja, ja, du är min tös i alla fall du, sa kompisens vanligtvis fördomsfulle far, när hon kom hem med sin flickvän.

– Varför visar man så mycket Pride och sånt i teve i Sverige, undrar F när vi hälsar på, tänk om barn tar efter?

– Så funkar det inte! säger vi. Man föds till den man är, oavsett.

– I Tyskland är ingen gay, skojar F.

– Lika stor procentandel där som i alla andra länder, svarar mannen.

Sen vill F se matchen. Island kämpar, men ursäkta, jag är verkligen besviken på Sverige! Och Ibrahimovic´är lat.

Innan avspark blandar han en syrisk sluring, kefir, vitlök, gurka, chili. Mannens hosta lugnar sig något och Island spelar oavgjort mot Ungern.

På väg ut från F:s femton kvadrat, står han själv och tittar ut. Lite gräs emellan containerlängorna men mest grus.

– Regnar det ofta här?

– Inte normalt. Brukar vara fint.

– Regn är fint, luktar gott. Min kusin ringde från flyktinglägret i norra Irak idag. Fyrtiofem grader. Vind från öknen.

Glad midsommar kära läsare! önskar Anita

www.anitanilsson.se