Lösning klar – så ska Ebeneser räddas

Efter sju sorger och åtta bedrövelser – nu har Kulturföreningen Ebeneser hittat en lösning som man hoppas ska säkra driften av kulturcentrum.

Gunnar Sundström, ordförande för Kulturföreningen Ebeneser, hoppas att föreningens lösning ska godkännas av kommunen. På bild även Fredrika Johansson, verksamhetsansvarig.

Gunnar Sundström, ordförande för Kulturföreningen Ebeneser, hoppas att föreningens lösning ska godkännas av kommunen. På bild även Fredrika Johansson, verksamhetsansvarig.

Foto: Per Lundström

Luleå kommun2019-11-20 19:11

– Vi kommer att presentera en modell där vi tar ansvar för hela verksamheten, säger Gunnar Sundström, ordförande för Kulturföreningen Ebeneser.

Frågan har utretts en längre tid. Föreningen har signalerat att den behöver fler ben att stå på. Att exempelvis arrangera konferenser har dock stött på hinder i kommunallagen, eftersom Ebeneser har subventioner i form av fullt betald hyra och verksamhetsstöd.

Nu  rundar man det hindret.

– Man kan säga att vi är inspirerade av Luleå Hockey, säger Sundström.

Modellen är densamma som en rad elitföreningar använder sig av. Det vill säga föreningen startar ett företag och delar upp verksamheten i två delar. En del drivs av den ideella föreningen, en annan del av företaget.

Enligt förslaget ska föreningen driva kulturverksamhet och projekt, medan företaget ansvarar för konferenser och kafé/restaurang. Verksamheten ska framöver betala hela hyran för fastigheten, i dag cirka 1,3 miljoner på årsbasis. Kaféverksamheten ska upphandlas.

Kan det bli problem att hålla isär verksamheterna?

– Nej, det är ingen risk. Men vår önskan är att 2020 ska bli ett utvecklingsår och att vi sjösätter allt skarpt 2021, säger Gunnar Sundström.

Föreningen ska träffa kultur- och fritidsförvaltningen på torsdagen.

– Konstruktionen är vanlig nationellt. Jag har sett en skiss men vi behöver få fler detaljer presenterade, säger Roger Stenberg, avdelningschef vid förvaltningen.

2015 slog dåvarande kulturnämnden fast att Ebenesers verksamhet ska vara inriktad mot barn och ungdomar, något som inte blivit fallet i någon större omfattning sedan nystarten.

– En utmaning är att det finns relativt få arrangörer i Luleå som vill skapa evenemang för unga. Där behöver man jobba hårdare, säger Roger Stenberg.

– Det är inte så att vi är emot arrangemang riktade mot ungdomar. Vi som paraplyorganisation är möjliggörare medan våra 20 medlemsföreningar ska ta initiativet. Vi har ju bland annat Scratch, som är nog så duktiga på den biten. Vi kan också ta det ansvaret men då måste det öronmärkas pengar för ändamålet, säger Gunnar Sundström.

Det håller inte kommunen med om.

– Det finns inga öronmärkta pengar. Det är befintlig budget som gäller. Vi har en press på oss från politiken att prioritera barn och unga och vi vill att föreningarna ska redovisa hur de jobbar med den biten, säger Roger Stenberg.

Luleå Hockeys verksamhet är uppdelad. Elitverksamheten sköts i ett företag medan exempelvis ungdomsverksamheten tillhör den ideella föreningen.
Luleå Hockeys verksamhet är uppdelad. Elitverksamheten sköts i ett företag medan exempelvis ungdomsverksamheten tillhör den ideella föreningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!