Idag kom de första antagningsbeskeden för landets högskole- och universitetsutbildningar. Senast 2013 hade Luleå tekniska universitet, LTU, så många antagna studenter som i år. LTU har inte heller haft så många behöriga sökande sedan 2014.

– Det är jätteroligt att se att det ökar, jag är väldigt tacksam och glad, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid LTU.

I år hade LTU totalt 27 142 behöriga sökande, varav 10 130 blev antagna idag. Jämfört med förra året är det en ökning med 210 antagna studenter.

Artikelbild

| Arkivbild. Rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn är mycket tacksam över att antalet sökande och antagna till Luleå Tekniska Universitet ökar.

– Vi har länge haft högt tryck på sjuksköterskeutbildningen, så även i år. Men i år ser vi att extra många även sökt in till civilingenjör, samhällsvetenskap och beteendevetenskap. Det är roligt.

Många flyttar långt för att studera vid LTU.

– Ungefär 19 procent av våra studenter kommer från Norrbotten. Resten har flyttat långt. Många kommer från mellersta Sverige och många från Stockholm, vissa har flyttat ännu längre, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Att allt fler söker till LTU tror Birgitta Bergvall-Kåreborn beror på flera faktorer.

– Dels jobbar vi långsiktigt och strategiskt med studentrekrytering. Vi har hittat vår profil, hur vi ska visa upp vårt lärosäte, fördelarna med var vi geografiskt är belägna och all forskning vi jobbar med, säger hon och fortsätter:

– Dessutom är det viktigt att arbetsgivare från den offentliga sektorn och industrin går ut med vad de söker och att det finns jobb att få. Jag tror att ökningen beror på alla de sakerna tillsammans.