Gunnar Sundströms första möte med musikskribenten var under en spelning på 70-talet, när Nilsén – "en gubbe med keps", som Sundström beskriver honom – satt i publiken.

– Han skrev en jättefin recension av vårt band – den fick mig att känna mig ungefär två meter lång.

Nu är Gunnar Sundström en av arrangörerna till Äventyret fortsätter, en hyllningskonsert till Rolf Nilsén ett år efter hans bortgång. Sammanlagt medverkar 45 musiker under två kvällar.

Artikelbild

| Fullt hus. Minneskonserten ett år efter Rolf Nilséns bortgång var slutsåld.

– Det hade kunnat bli 90 musiker också – men vi var tvungna att dra en gräns någonstans, säger Gunnar Sundström.

Den stora uppslutningen av Luleåmusiker lockade bland andra Maria Lindgren till Ebeneser. Hon minns Rolf Nilsén från sin tid på Kurirens taltidning, då hon delade en vind med skribenten.

– Det blev många John Silver utan filter däruppe, säger hon. Men han var en otrolig skribent och en fantastisk människa.

För en annan tidigare Kurirenmedarbetare, Kjell-Arne Johansson, är ett reportage från sent 70-tal det starkaste minnet av Rolf Nilsén. Bilden av den då 23-årige järnverksarbetaren Nilsén i en soffa i sitt bokfyllda hem gjorde ett sådant intryck på Kjell-Arne att han bestämde sig för att någon gång besöka det där hemmet.

Artikelbild

| Musikintresserade. Det stora musikutbudet lockade Hans Öhman och Maria Lindgren till Ebeneser.

– Jag hälsade bara på honom en gång, och jag minns att jag tänkte att han skulle dö under alla de där bokhyllorna.

För Kjell-Arne Johansson blev Rolf Nilsén dessutom den första testläsaren av en erotisk novell. Osäker på dess litterära kvalitet lämnade han den till Nilsén.

Artikelbild

| Minns böcker. En bild av den då 23-årige Nilséns bokfyllda hem är Kjell-Arne Johanssons starkaste minne.

– Roffe var alltid så positiv, men jag märkte på hans reaktion att det nog inte var en särskilt bra novell. Han var den enda som någonsin fick läsa den, säger Kjell-Arne Johansson.

Hans Öhman hade ingen personlig relation till Rolf Nilsén, men läste hans recensioner i egenskap av musik- och filmintresserad.

Artikelbild

– Han var ett unikum. Han var otroligt kunnig och hade ett eget språk – han uppfann ord som inte fanns.