Det avslöjades vid dagens presskonferens i stadshuset i Luleå. Hemsö fastigheter ska enligt förslaget till affär köpa Ingridshems vård- och omsorgsboende, Kallkällans vård- och omsorgsboende, Mjölkuddens hälsocentral (fastigheten Kronometern), Alviks vård- och omsorgsboende, Bergstadens vård- och omsorgsboende, Tallkronanskolan samt Kronanhallen (sporthall). De senare är under uppförande.

– Affären kommer att stärka kommunkassan med ett antal 100 miljoner, sade en nöjd Niklas Nordström (S), kommunalråd.

Två oberoende värderingar görs av de aktuella fastigheterna och Hemsö kommer att betala det högsta priset, uppgav Nordström. Kommunalrådet konstaterade att affären gör det möjligt för kommunen att göra viktiga investeringar, som byggandet av det nya badhuset på Hertsön. Han menade att affären är ett bra sätt att förvalta kommunens kapital.

Artikelbild

| Hemsö ska öppna kontor i Luleå. "Man måste vara lokal för att förstå vad som händer på orten", säger regionchefen Jonas Jalkander.

Byggstarten av ett vård- och omsorgsboende kan komma att ske inom ett par år. Även det är mycket positivt för kommunen, menade Niklas Nordström.

– Vi vet att vi behöver göra många stora investeringar i välfärden framöver. På det här sättet behöver vi inte låna och göra stora skattehöjningar. Det är inte vår kärnaffär att äga fastigheter.

På plats vid pressträffen fanns också Hemsö fastigheters regionchef Jonas Jalkander.

– Det känns jättekul, Luleå är en fantastisk stad, sade han om etableringen.

Artikelbild

| En affär i flygbagaget. Hemsös regionchef Jonas Jalkander har en storaffär med sig hem.

Han meddelade att Hemsö fastigheter med Luleåetableringen också vill bygga upp en förvaltning som ska hantera de fastigheter som bolaget äger i Umeå. Målet är att växa i båda städerna, enligt Jalkander. Skollokaler och vård- och omsorgsboenden tillhör bolagets kärnverksamhet, Hemsö fastigheter äger ett 100-tal vård- och omsorgsboenden och runt 120 skolor runt om i landet.

Läs mer: Det här är Hemsö