– Han var oerhört dynamisk och idérik, säger Per Ekström, nära vän sedan 57 år.

Ett bevis på hans kreativitet hittar vi i hans förslag att bygga flytande "kyrkstugor" i Norra hamn och att Storgatan skulle glasas in. Han var av den uppfattningen att Luleå skulle satsa unikt och inte göra som alla andra. Hans Luleå skulle helt enkelt sticka ut. För några år sen sa han bland annat till Norrbottens Kuriren att han inte ville att centrala Luleå skulle bli "ett vilohem för trötta husmödrar".

Pär Granlund grundade 1988 Svenska Bastuakademien och i början av 1990-talet gav han bort idén att bygga världens största igloo i Jukkasjärvi till grundaren av ishotellet, Yngve Bergqvist.

Artikelbild

| Bastu. Granlund var också grundare av Svenska Bastuakademien.

– Han arbetade vidare med ishotellet i par år och var den som föreslog att man skulle satsa på kultur och konst, säger Per Ekström.

Utöver att vara en kreativ visionär när det gäller stadsplanering så skrev även Pär Granlund ett par böcker, bland annat "Bastugästboken", som tryckts i flera upplagor. Vid årsskiftet gavs "Bastugästboken 3.0" ut.

– Det finns också ett färdigtskrivet manus om ärtsoppa med ett recept för varje dag i ett helt år, berättar Per Ekström.

Pär Granlund blev 64 år och efterlämnar hustru och tre vuxna barn.