Luleåstål i turkiskt arméfordon

Norrbottens Media kan avslöja kopplingar mellan stål från Luleå och turkiska militärfordon. "Vi förlitar oss på ISP:s regelverk", säger SSAB:s presschef Mia Widell.

Det turkiska militärtransportfordonet Otokar Cobra finns med i en SSAB-broschyr från 2010. Här används fordonet i Kosovo 2018.

Det turkiska militärtransportfordonet Otokar Cobra finns med i en SSAB-broschyr från 2010. Här används fordonet i Kosovo 2018.

Foto: Gregor Mayer/TT

Luleå kommun2019-10-19 06:00

I en produktbroschyr från 2010, undertecknad av SSAB:s dåvarande Sydamerikachef, som Norrbottens media tagit del av ges olika exempel där SSAB:s produkter används. Bland annat beskrivs pansarstålet Armox.

I broschyren illustreras produktionskedjan där stålet tillverkas i Luleå, sedan transporteras till Borlänge där det förfinas och slutligen skeppas från Oxelösund till köpare.

Ett av exemplen är den turkiska buss- och militärfordonstillverkaren Otokars militärtransportfordon Cobra.

– De gör väldigt sofistikerade pansarfordon. Turkiet är en av Europas absolut största krigsmakter, det är allmänt känt. Och Otokar är en betydande tillverkare, säger militärhistorikern och författaren Lars Gyllenhaal.

Otokar Cobra används av den turkiska militären och en rad andra länder för militärtransport, men den är även utrustad med ett maskingevärstorn.

Cobra har en hög motståndskraft mot minor och improviserade sprängämnen och har därför använts bland annat i den turkiska militäroperationen ”Eufrats sköld” 2016. På Youtube finns bland annat ett klipp där turkisk polis använder en Cobra för att spruta vatten på kurdiska demonstranter i östra Turkiet.

Enligt SSAB har man i nuläget inte någon export av krigsmateriel till Turkiet. Enligt Inspektionen för strategiska produkter, ISP, exporterade Sverige 2018 ”övrig krigsmateriel”, där pansar- och skyddsutrustning ingår, för 299 miljoner kronor till Turkiet. 

Den 15 oktober meddelade ISP att all svensk export av krigsmateriel till Turkiets stoppas, bland annat pansar- och skyddsutrustning.

Men att SSAB ska ha sålt pansarstål till det turkiska företaget Otokar vill man inte bekräfta.

– Jag kan inte svara på frågor gällande eventuella kunder på grund av avtalssekretess. Det jag kan säga är att vi inte har någon export av krigsmateriel till Turkiet, säger Mia Widell.

Vad har SSAB för ansvar när det gäller försäljning till krigförande länder?

– Vi förlitar oss på ISP:s regelverk. Vi har inga möjligheter att själva göra en bedömning, ISP har kompetens och expertkunskap.

När det gäller broschyren vill SSAB inte kommentera den. Norrbottens Media har sökt Paulo Seabra, SSAB:s tidigare Sydamerikachef, som står som avsändare till broschyren.

– Personen som nämns i början jobbar inte kvar hos oss, säger Mia Widell.

"De gör väldigt sofistikerade pansarfordon", säger norrbottniske militärhistorikern Lars Gyllenhaal om Turkiet.
"De gör väldigt sofistikerade pansarfordon", säger norrbottniske militärhistorikern Lars Gyllenhaal om Turkiet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!