I mitten av februari bytte hon ut vintern hemma i lilla Unbyn utanför Luleå mot sol och värme i sin nya hemmahamn San Juan. Det är huvudstaden i Puerto Rico som påstås en gång i tiden ha upptäckts av självaste Christopher Columbus.

I San Juans hamn väntade Clara Callnes nya hem. Lyxkryssaren MS Adventure of the Seas tillhör världens största fartyg. Hela Älvsbyns befolkning skulle få plats på fartygets 15 våningar.

Tillvaron för passagerarna beskrivs som synnerligen bekväm med bland annat tillgång till vattenbadpark, utomhusbio, basketplan, klättervägg, shoppingcenter, ett flertal restauranger samt en konstfrusen isbana som motsvarar en tredjedels ishockeyrink.

Artikelbild

| Huvudroll. I dag får mysteriet med kvinnan i den vita klänningen sin upplösning - tack vare Norrbottens-Kuriren. Det är konståkaren Clara Callne från Unbyn som gömmer sig bakom maskeringen.

– Jag kunde inte föreställa mig hur stor båten faktiskt är förrän jag såg den med egna ögon. Det kändes som en dröm, berättar Clara Callne.

Tio konståkare från hela världen har anlitats till den cirka 50 minuter långa isshowen. Samtliga åkare har varsitt solonummer, men rollen som den mystiska kvinnan i vit klänning spelas av en 21-åring från Unbyn.

– Vi brukar uppträda fyra dagar i veckan. Nästan varje show är fullsatt. Publiken ombord är helt otrolig. Första stolsraden är placerad precis intill sargen, vilket verkligen ger oss utrymme att agera uttrycksfullt. Ganska ofta lyckas vi få publiken att dansa. Jag älskar mitt jobb!

Föreställningen innehåller ett flertal snabba klädbyten som gör det viktigt att hålla reda på rekvisitan.

Artikelbild

| Bejublad. Clara Callne lever sin dröm som professionell konståkare. "Jag har ett fantastiskt roligt jobb. Ibland står publiken upp och dansar. Underbart!"

– Vi försöker hjälpa varandra på båten. När vi konståkare har föreställning brukar showdansarna hjälpa till med kostymerna och med att sköta ljuset. I gengäld brukar jag hjälpa dansarna backstage. Annars sitter jag gärna på läktaren och ser föreställningarna.

På föreställningsfria dagar kommer hennes skolning som konståkare till pass. Då brukar Luleåtjejen hålla skridskoskola för intresserade passagerarna.

Artikelbild

| Skiljda världar. 21-åriga Clara Callne bytte ut vintern i Unbyn mot sol och värme på Puerto Rico. I dag är hon en av konståkarna i isshowen "Cool art hot ice".

Clara Callne var tolv år när hon började satsa på konståkning. Hon har under många år tillhört Norrbottens bästa åkare. Den största meriten är en bronsmedalj i junior-SM vintern 2013/14.

Nu kan idrottskarriären vara över. Anställningskontraktet på MS Adventure of the Seas sträcker sig till hösten 2017.

Artikelbild

| Shoppinggatan. Längs kryssningsfartygets huvudgata ligger ett flertal restauranger, butiker och kaféer.

Besättningen uppgår till över 1 000 anställda. Alla bor ombord på fartyget. Clara Callne delar hytt tillsammans med en kollega på våning ett, nästan längst ned i båten. Hytten är på sex kvadratmeter.

– Det är inte precis någon balkonghytt. Jag har insett hur bortskämd jag varit hemma med allt utrymme jag haft för mina saker. i Unbyn är det enkelt att gå ifrån och vara för sig själv när man behöver det. Här har vi alltid människor omkring oss hela tiden.

Artikelbild

| Matsalen. En gigantisk kristallkrona hänger i taket i lyxkryssarens stora matsal.

Hennes arbetsuppgifter består inte bara av att vara konståkare. Alla anställda på skeppet måste vara delaktiga i säkerheten till sjöss. Clara Callne ansvarar för passagerarna vid en speciell samlingsplats och ska hjälpa dem att komma in i en förutbestämd livbåt om det skulle uppstå en nödsituation. Hon brukar hålla säkerhetsgenomgångar varje lördag när de nya passagerarna kommer ombord.

Trots att hon i princip bara har en helt ledig dag i veckan trivs hon med tillvaron ombord på lyxkryssaren. Den lediga tiden spenderar hon för det mesta i fartygets gym eller med att se på film på sin dator.

Artikelbild

Nytänkande. I samband med den senaste renoveringen uppfördes en klättervägg på fartygets övre däck.

– Det går inte att föreställa sig hur det är att leva på ett kryssningsfartyg förrän man provat på det. Varje dag möter jag människor från olika länder och kulturer. Även om vi har olika bakgrund känns det ändå som att vi tillhör en enda stor familj. Alla hälsar på alla i korridorerna oavsett om man sett personen tidigare eller inte. Det tror jag är anledningen till att en del blir fast i det här livet. Jag har träffat personer som jobbat för rederiet Royal Carribean längre än jag själv har levt.

Kryssningsfartyget MS Adventure of the Seas är ursprungligen byggd i finska Åbo, men är för närvarande förlagd till de södra delarna av Västindien. Här färdas skeppet mellan öar som St Thomas, Bonaire, St Kitts och Barbados.

Artikelbild

Aqualand. Från fartygets kommandobrygga har kaptenen inte bara utsikt över havet utan också fartygets två vattenpooler.

Clara Callnes favorithamnar är Aruba och Curacao. Aruba är ungefär lika stor som Hisingen och är mest berömd för sina kritvita badstränder som tillhör de allra vackraste i hela världen.

– Båda öarna är mysiga med bra restauranger och fina gator att strosa runt på. Många av mina arbetsuppgifter sker under kvällstid eller när vi lämnar hamnar. På dagarna har jag ofta möjlighet att gå i land och se mig omkring.

Artikelbild

| Shopping. Det amerikansk-norska kryssningsrederiet har över 1 000 anställda som bland annat arbetar i lyxkryssarens restauranger och affärer.

När Luleå och Norrbotten kommer på tal under intervjun avslöjar Clara Callne vad en isprinsessa kan längta efter i Karibien. Det handlar om något så oglamouröst som wifi och tvättmaskiner.

– När vi går i land letar jag alltid efter ett bra wifiställe. Tvättmaskiner är ett annat problem. Vi är över 1 000 personer i besättningen som delar på cirka tio tvättmaskiner. Du kan ju tänka själv hur det går...