Luleåborna som dansade sig till toppen

Luleåtjejerna imponerade på både jury och publik i Riksfinalen.

Efter att ha vunnit den regionala tävlingen i Norrbotten tog de hem både juryns första pris och publikens favorit i riksfinalen.

Efter att ha vunnit den regionala tävlingen i Norrbotten tog de hem både juryns första pris och publikens favorit i riksfinalen.

Foto: Jaan Koort/ Uppsala fotografiska sällskap

Dans2019-12-01 12:32

"För en fulländad koreografi där solo blir duett som blir grupp på ett sömlöst sätt." Så lät det när vinnarna i årets Skapa Dans årsgrupp 14-18 skulle avslöjas.

– Vi är fortfarande i chock, säger Clara Selberg, en av medlemmarna i Luleågruppen som tog hem segern.

De började med att vinna regionuttagningen och skickades till riksfinalen i Stockholm. Skapa Dans  – en danstävling för unga – har arrangerats i sju år av Dans i Stockholms stad och län och det är 12 regioner som deltar. Den ger ungdomar mellan 14 och 22 år möjligheten att få visa upp sina kunskaper i koreografi. 

Den andra november hölls finalen på Riksteatern i Hallunda – och vinnarna var inga mindre än ett gäng Luleåtjejer.

Det var Isabelle Isaksson Beckenäs, Clara Selberg, Alice Berg Jansson, Daniela Holmbom, Megan King och Maja Berglund Holmqvist som tillsammans skapade den vinnande koreografin. De fick frågan under sitt andra år på gymnasiet om de ville delta.

– Vi tänkte att det kunde vara en kul grej, säger Isabelle Isaksson Beckenäs.

Tillsammans kom de fram till en låt – Lux Aeterna av Clint Mansell och Kronos Quartet. Den dystra tonen inspirerade deras rörelser, men det var inte förrän senare som temat började ta form. Dystopi handlar om en dyster framtid för individen, ett samhälle, en nation eller globalt – något juryn kallade för "ett högaktuellt tema" i sin motivering.

– Det är ett brett ämne som ger publiken utrymme att tolka, förklarar Daniela Holmbom.

Tävlingen streamades live inför en publik som också fick välja ut sin favorit – ett pris som blev tilldelat vid sidan om juryns beslut. Priset delades ut först av alla och till tjejernas förvåning var det deras nummer som ropades upp. 

– Vi fattade inte att det var vi, berättar Daniela Holmbom.

Det tog några sekunder för dem att inse att de vunnit och förväntades kliva fram. 

– Det är kul att vi berörde många och inte bara de som kan dans, säger Alice Berg Jansson.

Det var först efter det som den andra chocken kom – att de även fått juryns pris i sin årsgrupp. När de bestämde sig för att delta hade de inte förväntat sig att vinna något, utan det hade bara varit ett roligt projekt att få utföra tillsammans innan studenten. De är en sammansvetsad grupp som har kommit varandra mycket nära. Efter gymnasiet kommer vissa av dem fortsätta med dansen men ingen vill sluta helt och hållet.

– Vi har haft otroligt roligt, säger Megan King.

Koreografin handlade om en dyster framtid. Temat valdes efter dansen tog form och den dystopiska känslan började synas.
Koreografin handlade om en dyster framtid. Temat valdes efter dansen tog form och den dystopiska känslan började synas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!