Helena Karlsson i Luleå klev i en fälla på nätet som polisen varnat för - nämligen sidan Trafikenheten. Hemsidan tar betalt för att skriva ut och skicka formulär som du kan hämta gratis på Transportstyrelsens hemsida. Polisen i Kalmar har gått ut och varnat för sidan och sagt att myndigheten inte vet vem som ligger bakom den. Norrbottens Media har gjort efterforskningar och hittat personen bakom verksamheten. Det är en man i 40-årsåldern som är bosatt i Stockholm. Vi har försökt att nå mannen via telefon utan att lyckas. Ingen person i mannens närmsta krets går heller att få tag på.

Helena Karlsson skulle beställa ett körkortstillstånd till sin son och googlade därför "körkortstillstånd". Det första sökresultatet som kom upp var just till sidan Trafikenheten. Där hittade hon snabbt blanketterna hon var ute efter.

– När jag hade skrivit in hans personnummer kom jag till en sida där jag skulle betala 490 kronor. Jag hajar till därför att jag minns att det varit gratis att beställa förut till mina andra barn. Men jag betalar och får sedan ingen bekräftelse på mitt köp på mejlen, säger hon.

Efter köpet anade hon oråd och fortsatte att google-söka på Trafikenheten. Snart hittade hon vittnesmål av andra som känner sig lurade av bluff-sidan. På hemsidan Trafikenhetens hemsida är de dock öppna med vad företagsidén går ut på. Så här står det på Trafikenhetens webbplats: "Trafikenheten hjälper er att beställa de tjänster som finns hos Transportstyrelsen mot en avgift.". Helena Karlsson fick blanketterna hon beställt men banken rådde henne att spärra bankkortet.

Varför gick du på detta?

– Dels var det för att jag var ouppmärksam. Jag tänkte att jag behövde få det gjort, så att det inte hängde på blanketten. Trafikenheten och transportstyrelsen låter likt i mina öron, sedan är det den första som dyker upp när man googlar.

Hon fortsätter:

– Jag tror detta är bluffmakare alltigenom, ringer man numret som är utskrivet får man bara höra att det saknas abonnent och när man skickar meddelande via formuläret på hemsidan får man inget svar.

Numera är hon mycket noggrann med att dubbelkolla vilken webbplats hon befinner sig på och hoppas att andra personer inte kliver i samma fälla som hon gjort.