Det blev en valrysare precis som vi förutspådde. Valnatten inleddes med en nervös väntan hos politikerna som sedan övergick i tunga suckar på vissa valvakor och glädjefnatt på andra. Här på redaktionen gick nyhetsarbetet på högvarv. Vi levererade liverapportering, rörlig bild, resultaten i realtid, nyheter och analyser för riksdags, kommun och regionvalet under hela kvällen. När vi summerar den kvällen kan vi konstatera att ni var många som följde oss på kuriren.nu och nsd.se och stannade länge inne på sajterna. Engagerade läsare är ett gott betyg.

Egentligen körde vi igång vår valbevakning på allvar för drygt tio månader sedan genom att tillsätta en valgrupp bestående av ett antal reportrar. Vi har varit ut i bostadsområden och pratat politik med folk. Vi har tagit reda på vad partierna vill i olika frågor, exempelvis brott och straff, kulturpolitik, kommunerna och regionen. I maj hade vi en stor opinionsundersökning. Vi har bjudit på analyser och fördjupningar.

Att berätta om politiska beslut som är på gång ingår i vår vanliga bevakning och även att skildra vilka konsekvenser besluten får. Men med vår valgrupp ville vi gå djupare och bredare. Jag är stolt över vad vi har åstadkommit och att vi började tidigt. Det har gett oss tid att belysa fler frågor istället för att, i värsta fall, hamna i tidsnöd inför slutspurten.

I måndags skrev Kurirens krönikör Anna Stenberg att hon var valbakis (utan att ha intagit alkohol). Jag instämmer i beskrivningen. När jag skulle laga tacos på måndag kväll och i sedvanlig ordning skulle röra ihop en guacamole pressade jag vitlöken i köttfärsen istället för i avokadon. När jag skulle hämta maskindiskmedel kom jag tillbaka till diskbänken med en kompostpåse istället. Det gick knappt att tänka en vettig tanke och jag somnade tidigt den kvällen. Trött, men nöjd. Vi har satsat hårt på valbevakningen och det blev intensiva veckor innan valdagen som sedan kröntes med hög nyhetspuls under valnatten. Och nu bevakar vi hur nya styren formeras runtom i länet och vad det innebär. Vem ska regera med vem?

Ni följer såklart den spännande fortsättningen på våra sajter, i papperstidningen samt på våra Facebook- och Instagramkonton.

Har du synpunkter på vår valbevakning? Mejla mig: jessica.rosengren@norrbottensmedia.se