Det var 12 december 2016 som några av grannarna på Blåbärsstigen på Hertsön fick vara med om det många bara kan drömma om. I ett svep blev de mångmiljonärer och för en av vinnarna, Gunnel Öhman, blev det hela 39 miljoner kronor. Hon bodde inte längre kvar på gatan men hade behållit sin lott efter flytten söderut.

Två vinnare fick nästan åtta miljoner och fyra vinnare fick nästan fyra miljoner. 34-årige Peter Bäckström var en av dessa.

I intervjun direkt efter vinsten så avslöjade han att en ny kökslampa skulle inhandlas. Men det blev andra saker som kom före.

Artikelbild

| VINNARNA. Totalt delades det ut 70 miljoner till sju vinnare. Alla bodde på Blåbärsstigen, utom Gunnel Öhman som hunnit flytta söderöver. Men vinstlotten hade hon behållit tack och lov.

Framför allt resorna.

– Drömresan till Dubai tog vi direkt, vi var där i två veckor i mars i fjol. Den bockade vi av ganska snabbt. Det blev sex utlandsresor i fjol, säger Peter Bäckström.

Är det något annat som ni gjort med pengarna?

– Jag sitter faktiskt nu i en av sakerna vi unnande oss, en husvagn som vi har i Kåbdalis. Och vi har köpt varsin skoter. Vi satsade på det livet också och satte igång det tack vare postkodlotteriet.

Artikelbild

| Peter Bäckström.

Några dagar innan miljonutdelningen fick Peter Bäckström påringningen alla med en postkodlott önskar sig. En person från postkodlotteriet berättade att han hade vunnit och att han skulle ta med sig släkt och vänner till Gula Paviljongen i Luleå följande måndag.

– Jag kommer ihåg samtalet, det var bara en minut långt så jag var tvungen att ringa upp och fråga direkt "Är det ett skämt eller?" men de sa bara: "Nej, nej, ta med dig släkt och vänner". Jag frågade vad jag hade vunnit och de sa att jag var garanterad 5000 kronor. Det var det enda vi visste. När vi började luska lite på internet så fick vi reda på att det var postkodjackpotten.

När det stod klart att Blåbärsstigen skulle få jackpotten började givetvis snacket gå på gatan. Vilka hade lotter? Vilka hade inte lotter?

Alla vann inte.

– Jag träffade en av grannarna som hade haft lotter tidigare. För två år sedan gick vinsten på 97452 och det är ju bara gatan bredvid. Då hade de sagt upp sina lotter för det händer väl aldrig igen när det var så nära då.

Men det var exakt vad som hände.

Har du fortfarande en postkodlott? Tror du att blixten kan slå ner två gånger på samma ställe?

– De säger ju att det kan hända så vi kör på som vanligt. Vi har ju råd (skratt). Det kostar ju bara 170 kronor i månaden så det är lugnt.

Men det står inte lyxbilar på rad på Blåbärstigen nu för tiden – om nu någon trodde det.

– Nej, det gör det inte. Men det var faktiskt ganska många av oss som vann som bytte fönster, det gjorde vi också. Det är det enda jag vet, och nån har väl köpt en bil. Men det är inte så att man kan köra in på gatan och se att här har man vunnit pengar, säger Peter Bäckström.

Vad minns du av prisutdelningen?

– Den minns jag som jävligt kall (skratt). Och lång väntan med lite omtagningar hit och dit. Men det var det värt. Efteråt gick vi ut på CG:s med släkt och vänner och tog en helkväll där.

Förstår man då att det handlar om miljonmiljonbelopp?

– Nä, det gör man inte faktiskt. Fortfarande när jag kollar på kontot, ...det är så fantastiskt mycket pengar så det är helt sjukt. Och så när det bara damp in där i början på januari. Det bara rasslade in på kontot utan förvarning. Man fick ju hålla lite koll för man vill ju inte gå omkring med fyra miljoner på personkontot (skratt).

– Vi bokade ganska snabbt ett möte med vår bank och har placerat pengarna lite strategiskt. Så man tänker efter lite också och inte låter det bara rinna iväg.

Peter Bäckström har inte upplevt några negativa sidor med att vinna så mycket pengar. Ett enda brev från en investerare anlände men i övrigt ingenting.

Han slutar numera lite tidigare på fredagarna för att hinna till Kåbdalis i rimlig tid men annars har han fortsatt sitt jobb som bilskadereparatör på Bilkompaniet. Vardagen går vidare även för en nybliven mångmiljonär.

– Vi har tagit lite mer ledigt än vanligt när vi rest så mycket. Men annars...vi har bekanta som sagt att vi är samma människor som tidigare. Jag tycker inte vi ändrat oss på så sätt, förutom att vi unnat oss några saker.

Är det resandet ni kommer lägga pengarna på i framtiden?

– Ja, det är det vi kommer göra. Vi har alltid rest utomlands en gång om året så det kommer vi fortsätta med. Sedan har vi vårat lilla paradis här i Kåbdalis där vi är varje helg och på sommaren kör vi runt i Sverige med husvagnen.

Miljonerna har använts till att framför allt lysa upp fritiden. Och på tal om att lysa upp – hur gick det med kökslampan?

Jodå, den är på plats.

– Den köpte vi faktiskt nu i december. Ett år senare så slog vi till och köpte den där kökslampan som vi tittat på så länge (skratt).

LÄS MER: Utflyttad Hertsöbo vann 39 miljoner