Norrbotten är just nu ett pudersnöigt "winterwonderland" i rimlig temperatur. På grenarna hänger snön tung och vacker och vykortsfotograferna har säkerligen bråda dagar med att säkra upp de allra finaste bilderna från det gnistrande vinterlandskapet.

Men säg den glädje som varar?

Om bara några dagar kommer väderläget se helt annorlunda ut. Då snackar vi sex plusgrader, regn och vindar över 20 meter per sekund på sina håll.

När inträffar då detta väderomslag?

Jo, under torsdagen stiger temperaturen ganska rejält för att på kvällen bli ett par plusgrader i Luleå och inte förrän på söndag igen kommer det bli kallare. Även i inlandet slår det om men det blir inte lika många plusgrader. Och för att göra det hela ännu lite eländigare så har väderguden kopplat på en vind till detta som i sina vindbyar kan komma att överstiga 20 meter per sekund under främst torsdag och fredag.

Lågtrycken avlöser varandra.

– Vi har ett lågtryck som redan på onsdag gör att det blir blåsigt främst i fjällområdet och på torsdag kommer ett lågtryck från norska havet som gör att det blir blåsigt och kommer in mild luft, främst i södra Norrbotten och mot kustlandet till. Och även snöfall, säger Moa Hallberg.

– Det kan vara väldigt blöt snö i södra kustlandet och det kanske även kan övergå i regn. I övriga länet ser det ut att falla som snö.

Vid kusten ser busvädret ut att hålla i sig över torsdag, fredag och lördag. I inlandet och fjällen ska det inte blåsa lika mycket och vara lika varmt, däremot kommer det falla betydligt mer snö den närmaste tiden. I Kiruna kommer det falla nästa 25 millimeter fram till måndag, 1 millimeter brukar när det faller som snö bli en centimeter snö. Men det är ändå ingenting mot vad fjällen kommer bjudas på. I Katterjåkk, som ligger i topp i snöligan redan med över metern snö, väntas exempelvis omkring 100 millimeter nederbörd falla fram till tisdag.