Misstänks ha svindlat bort uppåt en miljon

En tidigare chef på ett kommunalt bolag i Luleå har polisanmälts för att ha svindlat bort pengar. "Min första reaktion var ilska, när vi har kämpat så med ekonomin", säger styrelseordföranden.

"Man blir bestört när pengarna inte har använts till kärnverksamheten. De resurser vi har ska ju till hundra procent gå dit", säger chefen som efterträdde personen som nu polisanmälts.

"Man blir bestört när pengarna inte har använts till kärnverksamheten. De resurser vi har ska ju till hundra procent gå dit", säger chefen som efterträdde personen som nu polisanmälts.

Foto: Elisabeth Hedman

Luleå kommun2019-10-31 09:20

Ex-chefen polisanmäldes på torsdagen. Ledningen för det kommunägda bolaget misstänker att han svindlat bort upp emot en miljon av verksamhetens pengar.

Främst rör det oredovisad kontantförsäljning, inköp av drivmedel, privata resor och privata inköp.

– Man blir bestört när pengarna inte har använts till kärnverksamheten. De resurser vi har ska ju till hundra procent gå dit, säger nuvarande vd:n.

Polisanmälan gjordes på inrådan av revisorerna som gör en oberoende granskning av bolagets ekonomi. Revisionsrapporten är inte klar, men det finns så många frågetecken att man vill att polisen kopplas in.

– Samtidigt vill jag slå fast att bara för att vi gör en polisanmälan, så kan vi i det här läget inte med säkerhet säga att något brott har begåtts, säger vd:n.

Styrelsen tillträdde tidigare i år. De inleddes en översyn av ekonomin, som varit ansträngd i flera år. Förra året gjorde bolaget en förlust på 1,9 miljoner. Året innan gick man minus en miljon.

– Vi behövde en omstart i bolaget och fokusera på utveckling. Jag kände att NN inte var personen att göra det, så fastän han gjort ett bra jobb rekryterade vi en ny vd, säger styrelseordföranden som tillträdde efter bolagsstämman.

Hade ni några misstankar då?

– Nej, inte alls.

Oklarheter i den fördjupande revisionen tyder på att minst 400 000 kronor är borta. Det kan röra sig om en miljon under perioden som granskats.

– Det är rätt så mycket pengar, tio procent av omsättningen.

En tid efter att nya ledningen tillträtt tändes varningslampor.

– Vi upptäckte att saker och ting inte stämde riktigt. Då kallade vi in en revision i slutet av augusti, det har gått ganska snabbt, säger ordföranden.

Vad var det som inte stämde?

– Det har flödat ut pengar ur bolaget som inte har med verksamheten att göra.

Hur reagerar ni på det här?

– Jag har suttit i styrelsen i många år och tycker det är tråkigt för alla inblandade. Men har det begåtts ett fel så ska det rättas till. Att det finns en tragedi bakom får vi försöka ta hänsyn till, men det påverkar inte frågan om att polisanmäla.

Ordföranden konfronterade ex-chefen på onsdagen med två revisorer från PwC.

– Han hade förklaringar till vissa saker, men andra saker kunde han inte svara på.

Ex-chefen var arbetsbefriad sedan början av september, men har haft ett anställningsavtal med uppsägningslön som nu hävts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!