Läs mer: Skottlossning på Hertsön.

Läs mer: Advokatens attack.

På onsdagen var Magnus Söderlinds kritik tung mot polisens agerande när hans klient greps. Enligt advokaten hade 18-åringen gripits och sedan pressats i förhör utan att informeras om rätten till en försvarare. Ett förhör som ska ha pågått i en timme och 20 minuter natten efter skjutningen.

Artikelbild

| Karin Markaberg, chef för utredningssektionen i Norrbotten och Ulf Sköld, lokalpolischef Luleå och Boden under en pressträff dagen efter skjutningen på Hertsön.

– Det min klient har blivit utsatt för är ett rättsövergrepp, sa Magnus Söderlind.

Ett dygn efter den verbala attacken försattes 18-åringen på fri fot.

– Så vitt jag förstår så kvarstår misstankarna mot honom. Men det är klart att det är en indikation, påstår jag, att den här utredningen går i rätt riktning att man nu försätter honom på fri fot, vilket är ett helt korrekt beslut fattat av åklagaren, säger Söderlind.

Har din klient gett en förklaring till hans inblandning eller hans påstådda medverkan i det här brottet?
Artikelbild

| Magnus Söderlind, advokat som försvarar 18-åringen som på torsdagen försatte på fri fot, håller fast vid kritiken mot polisens agerande när hans klient greps

– Allt jag kan säga är att min klient har varit fullt ut transparent och ärlig i sina förehavanden. Brott förnekas. Enligt min uppfattning har min klient inte begått något brott.

Söderlind påpekar sedan att hans kritik mot polisen kvarstår.

–  Den förändras inte på något sätt utifrån det här. Här har man begått ett rättsövergrepp, säger han.

Karin Markaberg, som leder utredningen från polisens sida, är korthuggen i sitt bemötande av kritiken.

– Han gör sitt jobb och det kommenterar vi aldrig. Vi har inga synpunkter på hans uppfattningar och det får han stå för.

Under den inledande insatsen var lokalpolisområdeschefen Ulf Sköld utsedd till ansvarig kommenderingschef, uppger Markaberg.

– Eftersom det under söndagskvällen var en beslutat om särskild händelse av polischef i beredskap, så är det inom ramen för den som alla åtgärder har skett.

Norrbottens Media har utan framgång sökt Ulf Sköld för en kommentar.