Monica Berglund gillar djur. Så pass att det hemma i huset finns en vattensköldpadda, ett gäng burfåglar, två katter och tre hundar. Men Gunwald, en pahlene, är den hon håller av mest.

– Han är en riktig glädjespridare. Han älskar allt och alla, säger hon.

Precis som andra hundägare i den här intervjuserien gjort så vittnar hon om att hunden gärna tar hand om en person som blivit sjuk.

Artikelbild

| Under en lek med leonbergern Beck skadade Gunwald sin tass så illa att han tvingades amputera den.

– Han pussar och kramas, hoppar upp i sängen och försöker få dig att hålla modet uppe.

För drygt 1,5 år sedan blev Gunwald under en lek, trampad på tassen av familjens leonberger Beck på 60 kilo. Alternativen som fanns var att amputera Gunwalds tass eller att låta honom somna in. Monica Beglund säger att varken hon eller veterinären tvekade trots att Gunwald var nio år då det inträffade.

– Han var alldeles för pigg och livlig för att avlivas. Hos mig fanns ingen tvekan.

I dag har Gunwald en tassprotes. Just nu går den inte ha på utomhus då det är alldeles för halt. Så ibland får han bära den inomhus.

Artikelbild

| Amadeus, Gunwald och Beck kommer bra överens.

– Då dunkar han runt med den som en sjörövare. Han tycker det är extra roligt att springa när det låter och far då runt här.

Efter olyckan är Gunwald lite försiktig i sin lek med Beck. Han håller sig på en bits avstånd vilket han inte gör om det kommer en tik.

Artikelbild

| Ibland påpekar folk de möter att Gunwald haltar och måste till veterinären. "Det är ju det han varit", brukar Monica Berglund

– Han är en riktig tjejtjusare, precis som Mikael Persbrandt. Gunwald är lite av en casanova, tror han är störst, bäst och vackrast.