För ett par år sedan var det hysteriskt när olika restauranger i Sverige försökte bräcka varandra i stordåd på menyn. Det var hela skrovmål som gömdes i en pizza och det lanserades nya kreationer som vulkanpizza, löjromspizza och så kanske den galnaste idén av dem alla – en pizza med bladguld och kobebiff. Kostnad: 10 000 kronor.

Riktigt så galet gick det inte till i Luleå men visst fanns det exempel på extrem matlagning. Kultstället JV-grillen hade 2015 introducerat en egen variant av vansinnet i Loket, en meny som var så kalorität att den dietist Norrbottens Media talade med utbrast: "Det är ju som fyra måltider i en! Jag undrar bara – hur mår man efteråt?"

Ja, vad är då loket? Jo, en burgare med 4 X 150 gram kött. Sallad, dressing, tomat, lök, bacon, smältost, två dippsåser och en gigantisk portion stripes. Faktiskt ett kilo, enligt Tomas Nilsson, en av delägarna.

Men saknas det inte något?

Just ja, 1,5 liter läsk att skölja ner det hela med.

Reportern Adam Andersson skickades ut för att provsmaka, hur det gick kan ni se här och läsa om här.

Men vad hände efter hysterin och när nyhetens behag försvann? Finns Loket kvar på menyn och beställer någon den fortfarande?

Svaret är ja på båda frågorna.

– Vi har kvar det, jajjemen. Ibland kan vi sälja 6, 7 samma dag på helgerna men jag skulle tippa att vi säljer 8-10 i veckan, säger Tomas Nilsson och konstaterar att monsterburgaren varit bra reklam för restaurangen.

Varför köper folk, handlar det om hunger eller nåt annat?

– Nej, det är mer tävling, de vill testa.

Hur många lyckas äta upp den?

– Jaa, vad skulle jag tippa. 30 procent kanske. Nåt sånt. Många köper och delar, det brukar vara två, tre stycken som delar. Bara så att de får se hur den ser ut.

En som lyckades äta upp den själv, och det på rekordtiden 11 minuter och 35 sekunder, är youtubern Hoffa Kaos som tillsammans med en annan youtuber, Big Steve, åkte till Luleå för att smälla i sig Loket.

Alltså, en burgare som väger uppåt ett kilo totalt, ett kilo pommes, 1,5 liter läsk och två dipsåser på 11 minuter och 35 sekunder. Då är man hungrig eller har väldigt stor mage. Eller förmodligen båda dessa i kombination.

Har du testat Loket själv?

– Nej, nej, nej. Absolut inte. Det vore som att kasta mat. Man kan inte testa det där, då svimmar man ju. Ambulansen får ju hämta mig.