Partiets kommunalrådskandidat, Henrik Blind, kunde på valnatten konstatera att partiet hade gjort succé på hemmaplan, stick i stäv med resultaten på riksnivå och i många andra kommuner runt om i landet. Som en jämförelse kan nämnas att partiet fick 2,2 procent av rösterna i region Norrbotten och blir därmed utan representant denna mandatperiod. I Luleå stödjer bara 3,66 procent av väljarna Miljöpartiet.

– Huvudskälet är att vi har varit så tydliga i vår politik, säger Henrik Blind apropå resultatet.

– Under de här fyra åren har vi till exempel stått fast vid våra synpunkter om en gruvetablering i Gallók och vi har stått på oss i frågor om naturreservatsbildningar där majoriteten har velat avslå nybildningar.

Samtidigt är han särskilt nöjd över att få väljarnas stöd vid det här valet. Gruvfrågan var betydligt mer aktuell i valet 2014, hösten efter de intensiva protesterna mot gruvetableringen.

– Frågan är inte lika het i dag lokalt, men ändå lyckades vi behålla våra väljare. Det är en stor framgång.

Miljöpartiets företrädare hoppas naturligtvis på att få stort inflytande över politiken i Jokkmokk med sina fyra mandat. Kontakter med andra partiers representanter har skett, men några djupare diskussioner har inte förts.

– Det har mest handlat om att gratulera varandra till valresultat och så. Vi har inte suttit ned och förhandlat. Det jag redan i dag kan säga är att vi inte kommer att samverka med Sverigedemokraterna eller Socialdemokraterna.

Sverigedemokraterna gick framåt i Jokkmokk och landar på två mandat i fullmäktige. Socialdemokraterna blev kommunens största parti med 40 procent av rösterna.

Hur stor betydelse har då politikern och personen Henrik Blind för framgången?

– Ja... det är klart att jag har ju haft ett långt politiskt engagemang, folk känner till mig. Jokkmokk är ju en sådan ort också, man har så många olika roller och möter väljarna i många situationer. Det ska bli väldigt spännande att se hur personkryssen landar.

Till vardags jobbar han på Sameskolstyrelsen, "jag är något så spännande som en byråkrat". Henrik Blind är dessutom nybliven kulturarbetare, i lördags invigdes hans utställning Vidvinklat på Ájtte museum i Jokkmokk. Den består av ett urval tavlor av bilder som han har publicerat på Instagram.

En viktig del i framgången för Miljöpartiet i Jokkmokk är att partiet har drivit miljöfrågor ur ett vardagsperspektiv, menar Henrik Blind. Där klimatfrågor kan bli alltför stora för enskilda väljare att relatera till, kan exempelvis målsättningen att fasa ut alla giftiga material från skolor, förskolor och lekparker bli en miljöpolitik som tilltalar många.

Hur går ni vidare efter valsuccén?

– Vi ska samla oss i partiet och analysera läget, som Göran Persson (tidigare Socialdemokratisk statsminister, reds. anm.) brukar säga (skratt).