Kulturrådet har fördelat 3,3 miljoner kronor till 36 olika nyskapande projekt som drivs av svenska musikarrangörer och innefattar konsertserier, musikfestivaler och främjande och insatser av arrangörsledet.

Totalt 19 arrangörer får projektbidrag för första gången.

Föreningen Musikens Makt i Luleå beviljas stöd för festivalen ”Musikens Makt”. Projektet är led i långsiktiga processer av vidareutveckling av föreningens verksamhet i Luleå, skriver Kulturrådet.

Läs mer: Musikens makt tilldelas extrapengar

Läs mer: Smällen: Minus för Pride – skrotar artister

Exempel på andra som fått pengar är Drottningholms Barockensemble för nordiska projektet Viking Barock, Honjo Kultur Export för Afrikansk Kulturnatt i Göteborg, Tyrolens Vänner för Världens fest – Jorden runt på 8 timmar i Kronobergs län och Vilhelmina Folketshusförening u.p.a för Midnight Light Festival samt YIC Entertainment för en serie konserter med R'n'B /Hiphop/Grime för unga i Göteborg och Stockholm.

Kulturrådets referensgrupp har lagt stor vikt vid bedömning av konstnärlig kvalitet, mångfald, jämställdhet, geografisk spridning, förnyelse och rimliga gager till musiker är något som ständigt beaktas, skriver Kulturrådet i ett pressmeddelande.