Nästa steg mot batterisatsning i Luleå

Talga Graphene vill starta tillverkning av batterikomponenter i Luleå. Bolaget föreslås nu få markanvisning på Hertsöfältet.

Grafiten ska brytas i en gruva i Vittangi, transporteras och förädlas vid en anläggning i Luleå och sedan skeppas ut från Luleås hamn.

Grafiten ska brytas i en gruva i Vittangi, transporteras och förädlas vid en anläggning i Luleå och sedan skeppas ut från Luleås hamn.

Foto: Talga Resources

Luleå kommun2019-11-13 12:16

– Mycket positivt. Det är en stor och viktig satsning för Luleå om den blir verklighet, säger kommunalrådet Lenita Ericson (S).

Markanvisningen gäller ett område på tio hektar för etappvis utbyggnad av en förädlingsanläggning av grafit.

Satsningen hänger ihop med det australiensiska gruvbolaget Talga Resources planerade grafitgruva i Vittangi, som Norrbottens Media berättat om tidigare. Grafiten ska förädlas i Luleå för att bli anodmaterial i batterier.

Ett 70-tal jobb kan skapas i Luleå och cirka 150 i Vittangi. Tidigast 2023 kan fullskalig brytning vara igång, har Talga tidigare bedömt. Processen kring miljötillstånd pågår.

 Talga är det första företaget som begär markanvisning på det nya industriområdet Hertsöfältet.

– Det visar att det finns en stark tilltro till den utveckling som sker där. Vi håller givetvis tummarna för att de ska komma igång med produktionen, säger Ericson.

Markanvisningen är giltig fram till 31 januari 2025. 

– Det är en ganska lång markanvisning. Sedan kan man pröva en förlängning om det blir aktuellt, men då bör bolaget ha kommit betydligt längre än de gjort i dag. Det är många som pockar på och vill in på Hertsöfältet. Intresset är stort enligt den redovisning jag fått, säger Lenita Ericson.

Kommunens mål är att detaljplanearbetet för Hertsöfältet ska vara klart och antas under andra kvartalet 2020. Ärendet om markanvisning ska beslutas på kommunstyrelsens arbetsutskott på måndag. 

Lenita Ericson, kommunalråd.
Lenita Ericson, kommunalråd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!