I samband med #metoo-rörelsen anklagade en kvinna inom Vänsterpartiet den före detta partiledaren Lars Ohly för att ha trakasserat henne sexuellt på en partifest i fjol. Händelsen polisanmäldes men utredningen lades ner. Partiledningen har därefter agerat genom att placera Lars Ohly i den så kallade frysboxen och utestänga honom från större partiarrangemang.

Följden blir nu att Lars Ohly lämnar partiet i protest mot partiledningen. I en debattartikel på SVT:s opinionssajt motiverar han sitt beslut.

"Vänsterpartiet har alltid värnat rättssäkerheten. Ingen ska dömas ohörd”, skriver Lars Ohly bland annat.

Läs mer: "Därför lämnar jag Vänsterpartiet"

Även Nina Berggård, distriktsordförande för Vänsterpartiet i Norrbotten, tycker att partiledningen har tagit ett överilat beslut genom att utestänga Lars Ohly.

– Det sätt som Lasse har agerat på är i sig oacceptabelt. Men det här får för stora proportioner i förhållande till händelsen som han anklagas för. Jag känner till flera fall där folk har agerat på ett mycket värre sätt.

Nina Berggård menar att Lars Ohly borde ha fått en andra chans.

– Ohly har gått ut offentligt och sagt att han har gjort fel. Han har även sökt hjälp för detta. Om man visar ånger, då ska man kunna förlåtas. Och partiet är ingen dömande instans. Han har ju inte blivit fälld för något.

Varför tog partiledningen beslutet att frysa ut Lars Ohly?

– Lasse är vår förre partiledare, en offentlig person, därför kände partiledningen kravet att agera fort. Men i och med att han har ”hissat vit flagg”, borde han få kunna göra bot och bättring.

Det hade varit en annan sak, menar Berggård, om Ohly de facto var utesluten från partiet.

– Men så länge han är medlem, då måste han kunna delta i aktiviteterna också.

Nu befarar hon att bilden av Vänsterpartiets interna kultur tar skada.

– Mycket bra har kommit upp i #metoo-rörelsen, men det kan bli fel och ängsligt också, när man vidtar för snabba åtgärder. Och att förekomma i negativa rubriker gynnar aldrig ett parti. Många undrar nog hur det skulle funka, om man själv gjorde fel. Till slut kanske inte folk vågar vara med i partiet?

Vad har du annars för uppfattning om Lars Ohly?

– Jag och Lasse har alltid haft ett bra samtal. Han var tydlig i politiken och i det uppdrag som kongressen gav honom, säger Nina Berggård.