Nytt mögellarm på LTU – ännu ett hus drabbat

I både D- och F-huset på LTU har de konstaterat mögel och husen har till stora delar utrymts. Nu visar det sig att även C-huset är drabbat.

 I det rosa C-huset på campus har studentkårerna sin nattklubb Stuk.

I det rosa C-huset på campus har studentkårerna sin nattklubb Stuk.

Foto: Anna Isaksson

Luleå kommun2019-11-13 14:30

Efter att D- och F-husens inomhusmiljö kontrollerats blev det dags för att kontrollera C-huset där bland annat STUK och gymmet STIL huserar. Det är Akademiska hus som äger fastigheterna och som har initierat undersökningen.

Undersökningen visar att ytterväggarna på C-huset på våning 2, 3 och 4 uppvisar tecken på fuktpåverkan. Det finns dock inte några pågående fuktskador när det kommer till tak, golv, bjälklag och mellanväggar. Enligt Peter Bohman, marknadsområdesdirektör för Akademiska hus med ansvar för Campus Luleå, handlar det om fuktskador som har kommit när huset uppfördes. 

Åtgärderna handlar om att byta ytterväggar som är skadade samt ta bort och byta ut de områden där det finns framtida risker för skador. Att tre hus på campus i Luleå är drabbade tycker Peter Bohman är beklagligt. 

– Det är frustrerande för verksamheterna och studenterna att det har varit problem tidigare och att det blir konsekvenser nu, men vi är fast beslutna med att gå till botten med problemet och se till att det inte blir några problem med inomhusmiljön i framtiden. 

I C-huset finns en restaurang, nattklubben Stuk och gymmet Stil. Men Peter Bohman ser inte några risker för att dessa verksamheter ska behöva flytta från huset. 

– I vår uppfattning kan både stil och stuk ha kvar sina verksamheter medan vi genomför åtgärderna i samverkan med dom. Vi har ett tydligt mål att åtgärderna ska vara klara inom ett år. 

Veronika Sundström, universitetsdirektör på LTU, tycker att det är bra att all fakta är på bordet. 

– Det är ganska gamla förhållanden som man nu får sätta på pränt. 

LTU har sedan tidigare haft planer på att lämna C-huset då de inte längre har någon undervisning där, bara laboratorium. Att den färska undersökningen visar på att det är mögel i byggnaden påskyndar förflyttningen till paviljongerna som finns på området menar Veronika Sundström. 

– Men det här gör att vi får göra det lite snabbare. 

Peter Bohman är inte orolig för att Akademiska hus inte ska kunna lösa problemet som har uppstått. 

– Att vi har den situationen för campus Luleå som vi har nu är oerhört beklagligt och frustrerande från vår sida, både gentemot LTU och studenterna. Men jag är inte orolig över att vi ska hantera situationen. Nu ska vi ha ett starkt fokus på att förbättra de lokalerna som studenterna och personalen vistas ut. 

Akademiska Hus har ställt upp paviljonger på campus som ersättning för lokalerna som evakuerats i D-huset.
Akademiska Hus har ställt upp paviljonger på campus som ersättning för lokalerna som evakuerats i D-huset.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!