Hela 4,5 procent av Luleåbornas röster har gått till fliken "övriga partier" i kommunvalet. Vilka partier som döljer sig där vet ingen med säkerhet. Det specificeras först på onsdag då länsstyrelsen har kontrollräknat rösterna och räknat förtidsrösterna.

Klart är att rösterna för Feministiskt Initiativ (som ser ut att ha gjort ett blekt val i Luleå kommun) inte finns med bland de 4,5 procenten. Mycket tyder därför på att Sjukvårdspartiet (SJVP) döljer sig bland de övriga partierna. Partiet satt med i kommunfullmäktige mellan 2002 och 2010.

– Nu kan vi vara tillbaka efter åtta år, säger Dan Ankarholm, SJVP:s förstanamn i Luleå.

Artikelbild

I regionvalet ser SJVP ut att ha gjort ett succéval bland Luleåborna, med en rejäl framryckning från 10,4 procentenheter till 22,5.

– Det är klart jag är segerviss – utan att vara säker på det, säger Dan Ankarholm.

2014 hade 2,71 procent av Luleåborna röstat på övriga partier. Piratpartiet stod då för 0,69 procent av Luleåbornas röster medan SJVP låg strax under tvåprocentsspärren på 1,91 % av rösterna. Den historiken talar därför starkt för att partiet nu har tagit sig in i kommunfullmäktige.

– Piratpartiet har ju inte bedrivit någon valrörelse. Det borde vara så att vi har ungefär 80 procent av de övriga rösterna. Det skulle i så fall innebära att vi får minst ett mandat – troligen två. Det är en bedömning jag gör. Det är inte alls säkert, understryker Ankarholm.

Om SJVP tar mandat finns en ny spelbricka att väga in när det politiska styret i Luleå ska förhandlas fram.

– Jag vill inte prata om något samarbete i det här läget förrän jag vet exakt vad vi får för resultat, säger Dan Ankarholm.

Att SJVP tar två mandat i Luleå är sannolikt, tror även statsvetaren Charlotta Söderberg vid Luleå Tekniska Universitet.

– Det är det rimliga att förvänta sig, säger hon.

SJVP ser ut att plocka hem två mandat på de andra partiernas bekostnad.

– Mandaten måste i så fall fördelas om. Hur det kommer se ut är en komplicerad valteknisk fråga som jag inte kan svara på. Men några partier kommer förlora mandat. Frågan är vilka det blir.

Partiets comeback innebär mest troligt huvudvärk och ett försvårat förhandlingsläge för S, tror Söderberg. Hon utesluter inte att en regnbågsallians kan vara teoretiskt möjlig i Luleå.

– Vi har sett regnbågskoalitioner i kommunerna förut. Vi ser också att SJVP kan ta mandat och utgöra en joker i leken. De har ofta tidigare lierat sig med alliansen, säger Charlotta Söderberg.