I varje kommun finns lokala ordningsföreskrifter som styr var hundar ska vara kopplade, det är politikerna som fastställer dem. I Luleå gäller koppeltvånget även i centrum på Örnäset, Hertsön, Porsön och Björkskatan.

I Piteå är det hårdare krav på kopplade hundar, ordningsföreskrifterna gäller i detaljplanelagt området i hela kommunen. Martin Wass, polis som sysslar med djurfrågor, upplever inte att det skulle vara ett större problem med lösa hundar i Luleå än i Piteå.

– Nej, och det är egentligen av den enkla anledning att det sällan är någon som bryr sig om lokala ordningsföreskrifter annan än när det blir oordning. Det är sällan man ser polisen ingripa mot en möhippa fastän det är förbjudet att dricka något som är starkare än en lättöl på Gültzauudden exempelvis. Det är lite samma där, polisen ingriper sällan mot en hundägare så länge den har koll på hunden, att den går fot så att säga.

För den skull, menar han, är inte de lokala ordningsföreskrifterna tandlösa.

– De ger ju polisen möjlighet att ge böter på en gång. Och det förekommer, oftast är det missbrukare som låter sina hundar springa lösa i parker i stan så att de stör sin omgivning, sen lyssnar de inte till polisen tillsägelse. Den vanliga hundägaren ställer sig nästan givakt när polisen kommer och säger att hunden inte sköter sig, men visst det kan vara en tjurig hundägare också som tycker att de får göra som de vill med sin hund.

Polisen behöver inte alltid vara på plast när lösa hundar orsakar bekymmer, en anmälan kan räcka långt. I Rosvik för något år sedan blev en hundägaren bötfälld sedan hans hund rusat ut på gatan, så att en förbipasserande kvinnas hundar, trasslade in henne i kopplet så att hon fastnade. Det var inte frågan om något angrepp mellan hundarna.

– Det blev en brottsutredning om brott mot lokala ordningsföreskrifter, mannen fick böter på närmare 1 000 kronor. När folk anmäler det här och döms för brott mot lokala ordningsföreskrifter då ligger det nära till hands att det landar en böteslapp. Men det är sällan folk anmäler och kommer det inte till polisens kännedom då är det svårt.

Skulle du som polis vilja se striktare koppelregler i Luleå?

– Nej, jag tycker vi har så mycket förbud redan. Jag är Luleåbo själv och ser många som promenerar med sina hundar i populära promenadstråk och det fungerar hur bra som helst.

Tyck till!

Vad tycker du, är koppelreglerna för slappa, eller bör de kanske mildras? Är lösspringande hundar ett problem? Kan polisen göra mer?

Kuriren vill veta vad du tycker. Klicka här för att gå in och diskutera och tycka till.